Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wanneer begint de export?

Uienoogst in Oezbekistan begonnen

Vorige week geleden zijn telers in de regio Surkhandarya in Oezbekistan, de meest zuidelijke regio van het land, begonnen met de oogst van vroege winteruien. De eerste kleine partijen van enkele tonnen worden al geleverd aan de markten in de regio en daarbuiten, aldus specialisten van EastFruit.

Wanneer kunnen we grote hoeveelheden uien verwachten op de groothandelsmarkten van het land en wanneer zal de export van Oezbeekse uien van deze nieuwe oogst beginnen?

Volgens Urmonali Usmanov, hoofd van het adviesbureau Vasagro, kunnen grote partijen uien van de nieuwe oogst al na ongeveer 7-10 dagen worden gevormd. Door de rijpheid van de uien kunnen ze echter nog niet over lange afstanden worden vervoerd. Uien van de juiste kwaliteit en in de juiste hoeveelheden beschikbaar voor export zullen niet eerder dan half april van dit jaar op de binnenlandse markt verschijnen, meent de deskundige.

"De telers in drie districten van de regio Surkhandarya (Jarkurgan, Kumkurgan en Sherabad) zijn reeds begonnen met de oogst van vroege winteruien. Groothandelspartijen zijn er nog niet en kleine hoeveelheden worden naar lokale regionale markten verzonden. Voor zover ik weet, hebben de groothandelsmarkten van de hoofdstad van het land nog geen uien van de nieuwe oogst ontvangen. Onder gunstige weersomstandigheden zullen over ongeveer 7-10 dagen grotere partijen kunnen worden gevormd en dan zullen ze waarschijnlijk beschikbaar komen op de groothandelsmarkten van het land."

"Volgens mijn schattingen zullen er rond 15-20 april op de binnenlandse markt van Oezbekistan voor de export beschikbare hoeveelheden uien van goede kwaliteit verschijnen," verklaarde Urmonali Usmanov.

Vorst in januari vernietigde de scheuten van de winterui, die van augustus-september 2022 tot januari 2023 werden gevormd, zoals EastFruit begin februari 2023 schreef. Voor de vorming van nieuwe scheuten en hun ontwikkeling was extra tijd nodig en dit leidde tot een verlenging van de rijpingstijd van de uien met ongeveer 10-15 dagen. Dienovereenkomstig is het begin van de oogst van vroege winteruien in het voorjaar van dit jaar met dezelfde tijd verschoven.

Oezbekistan is de grootste exporteur van uien in Centraal-Aziƫ, met een jaarlijkse export van meer dan 200.000 ton. Medio maart 2023 heeft Oezbekistan de in januari van dit jaar ingestelde tijdelijke beperkingen op de uienexport opgeheven.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: