Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Geduld van importeurs zal helpen bij stabilisatie van uienprijzen"

Midden in een wereldwijde "uiencrisis" is de vraag naar Egyptische uien overweldigend, terwijl de volumes onvoldoende zijn en de prijzen omhoog schieten. Mohamed Maatouk, CEO van Egyptian Emirati, blikt terug op de oorzaken van het uientekort, en beschrijft het Egyptische aanbod en de uiteindelijke stabilisatie van de markt.

"Het wereldwijde tekort aan uien wordt veroorzaakt door verschillende factoren, afhankelijk van het land van herkomst. Er zijn redenen die te maken hebben met klimatologische omstandigheden, zoals droogte, terwijl andere landen dit jaar lagere volumes zien als gevolg van normale cyclische lagere aanplant, of omdat zij hun teelt gewoon hebben verminderd," licht Mohamed toe. "En dan is er het effect van de oorlog in Oost-Europa en het daaruit voortvloeiende besluit in sommige Europese landen om het energieverbruik te verminderen door uien te importeren in plaats van ze te telen of te bewaren. Veel landen hebben exportbeperkingen opgelegd om hun lokale markten te beschermen, wat vrij ongebruikelijk is. Er zijn beperkingen geweest in Zuid- en Midden-Amerika, Pakistan, Turkije na de aardbeving, en nu ook Marokko."

Importeurs, vooral uit Europa, zijn teruggevallen op Egypte voor hun uienaankopen, volgens Mohamed. "De vraag naar Egyptische uien voor de export is overweldigend, evenals de binnenlandse vraag. De prijzen staan op een historisch hoogtepunt door het verminderde aanbod. We ontvangen veel verzoeken, maar bijna alle uien zijn al verkocht."

Mohamed voegt eraan toe: "De prijs van lente-uien is met 80% gestegen, maar dit is geen extra winst. Voor andere rassen fluctueren de prijzen aanzienlijk, en de aanbiedingen van deze week verschillen sterk van die van vorige week, wat wijst op instabiliteit op de markt."

Volgens de teler kan de markt zich binnenkort stabiliseren: "Importeurs lijken terughoudend om de huidige hoge uienprijzen te accepteren, in afwachting van gunstiger tarieven. Meer geduld van de importeurs zou kunnen leiden tot aantrekkelijkere aanbiedingen, aangezien de uienmarkt zich blijft aanpassen en reageert op wereldwijde factoren."

De Egyptische telers zullen binnenkort aan de vraag kunnen voldoen, aldus Mohamed: "We telen het hele jaar door uien, dankzij een geschikt klimaat. Telers breiden hun areaal al uit. Egyptische uien zijn zeer geschikt voor de wereldmarkt, want we hebben verschillende rassen, hoge kwaliteit en lagere prijzen."

Voor meer informatie:
Mohamed Maatouk 
Egyptian Emirati 
Tel: +20 122 122 8020 
[email protected]
www.egyptian-emirati.com

Publicatiedatum: