Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alcira INTA

Nieuw uienras in Argentinië

Een onderzoeksteam van het Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) San Pedro, Buenos Aires, heeft ondertussen een derde uienras geregistreerd in het Nationaal Register van Rassen in Argentinië. Het ras heet Alcira INTA en kenmerkt zich door een goede productiviteit en een minder pittige smaak. De zaden zijn al beschikbaar zodat telers de productiviteit en kwaliteit kunnen beoordelen. 

"Alcira INTA is productiever en minder pittig van smaak dan andere Argentijnse uien. De ui is langwerpig, geelbruin van kleur en is geschikt voor teelt in de Pampa vlakte. De teeltcyclus duurt 210 dagen en de oogst vindt eind november plaats", zegt veredelaar Ignacio Paunero. "Met dit nieuwe ras wordt het aanbod van uienmateriaal voor de telers verrijkt, na Paula en Victoria INTA, twee andere rassen van het INTA."

"Binnen de opbrengst van Paula INTA, die paars van kleur is, werden sinds 2015 enkele uien waargenomen met dezelfde langwerpige vorm, maar geelbruin van kleur, waarschijnlijk het product van een spontane mutatie", vertelt Paunero. "In 2017 besloten we om uien met deze kleuring te selecteren en ze geïsoleerd te vermeerderen, waardoor we wat zaden verkregen."

Vervolgens werden in 2019 en 2021 100% geelbruine uien verkregen, wat hun stabiliteit aantoont. En in 2022 werd een kleine hoeveelheid zaden ter beschikking gesteld voor evaluatie door instellingen, onderzoeksorganisaties en particuliere kwekerijen.

Om over een grotere hoeveelheid zaden te beschikken, worden in dit stadium kwekerijen die geïnteresseerd zijn in het vermeerderen van dit nieuwe ras uitgenodigd door middel van het ondertekenen van een overeenkomst, zo meldt het INTA.

Bron: inta.gob.ar

Publicatiedatum: