Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zo kan het ook

Portugese regering verlaagt tijdelijk btw naar 0% op aantal primaire producten

Eieren, melk, brood, rijst, fruit, groenten, vlees en vis worden vrijgesteld van btw (is heden 6%). Supermarktketens krijgen 15 dagen de tijd om de verlaging van de eindprijzen door te berekenen.
 Deze maatregel zal 600 miljoen euro kosten, verdeeld over (minder) belastinginkomsten en  productiesteun voor de productie.  De regering heeft namelijk een bedrag van 140 miljoen voor de landbouwproductie ter beschikking gesteld voor de sectoren varkens, pluimvee, eieren, runderen, kleine herkauwers en groentegewassen.  Daarnaast wordt de buitengewone steun voor landbouwdiesel en steun om de stijging van de kosten met meststoffen en kunstmest te verzachten, verlengd.

Ook is er een overeenkomst gesloten met de Portugese Vereniging van Distributiebedrijven (APED) en met de Confederatie van Portugese Landbouwers (CAP)  die voorziet in de oprichting van een controlecommissie bestaande uit openbare en particuliere instanties. De partijen zullen informatie uitwisselen waarmee de naleving van de doelstellingen van deze overeenkomst kan worden beoordeeld.  Naast de autoriteit voor voedsel en economische zekerheid (ASAE),  zal de mededingingsautoriteit (AdC) ook deelnemen aan deze commissie. De mededingingsautoriteit  zal met name toezicht houden op de wijze waarop bedrijven de prijs van btw vrijgestelde levensmiddelen daadwerkelijk verlagen. AdC heeft niet alleen toezichthoudende bevoegdheden om studies en audits uit te voeren, maar ook sanctiebevoegdheden wanneer zij concurrentiebeperkende praktijken vaststelt die in strijd zijn met het nationale en Europese mededingingsrecht.

Bron: P├║blico, via Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: