Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen Duthoo, Warnez:

"Door beperkte beschikbaarheid kunnen vroege aardappelen vragende markt nog niet opvullen"

Tholen - In de aanloop naar Pasen blijft het op de aardappelmarkt zoeken naar goede kwaliteit aardappelen om het einde van het seizoen te halen. "Ik heb het al eens puzzelen genoemd, en dat blijft het", legt Jurgen Duthoo van Warnez Potatoes uit. "Zoals het ernaar uitziet, zal de nieuwe oogst ook wat later arriveren door een koud en nat maart, waardoor het gat om te overbruggen alleen maar groter wordt."

Vanwege het moeizame groeiseizoen is het voor menig verpakker een uitdaging om de kwaliteit onder controle te houden. "Dat lag maanden terug al in de verwachting, maar blijkt nu werkelijkheid geworden. Het is heel belangrijk om de kwaliteit goed te monitoren in opslag en de juiste partijen op het juiste moment uit de bewaring te halen. Ik denk dat dit de algemene situatie op de markt wel is." Het is de reden dat sommige verpakkers al kijken naar vervangpartijen om aan de programma's te kunnen voldoen. "Echter is daar lokaal ook niet veel beschikbaar, vooral op het gebied van tafelaardappelen. Wat er vrij is, uit vooral Frankrijk, blijft zeer prijzig. Alleen zijn we nog altijd in begin april, dus hebben we nog wel een paar maanden te overbruggen", vertelt Jurgen.

Vroege aardappelen moeten gat opvullen
"Op de markten van Oost- en Zuid-Europa hoor je wel over de aanwezigheid van vroege Egyptische aardappelen en hier liggen ook wel wat Cypriotische in de Belgische retail. We gaan proberen zo lang mogelijk met lokale oogst te werken, maar de vroege aardappelen zullen in sommige opzichten het gat op moeten vullen. De periode rond Pasen wordt altijd gekenmerkt door vroege aardappelen, maar die beschikbaarheid is ook nog uiterst beperkt. Er zijn wel een aantal landen die al wat kunnen oogsten, maar dat lijkt toch vooral product voor de lokale markten. Het zal nog even duren voor er voldoende beschikbaarheid is van de nieuwe oogsten uit Spanje, Portugal en Italië. Bovendien is het dan ook nog maar de vraag aan welke prijzen deze gaan" 

Toch is de afgelopen maand de export bij Warnez op een goed niveau doorgegaan. "Er is wel wat beweging, maar dat zijn voornamelijk niche-operaties. Bepaalde klanten die bepaald product nodig hebben. Wie het beschikbaar heeft voor de beste prijs, krijgt de orders ingevuld. In dat opzicht was er ook wel wat concurrentie richting Oost-Europa vanuit landen als Duitsland en Polen in voornamelijk het ongewassen segment. Desalniettemin was het, gekeken naar alle transacties samen, een prima maand."

Export rustiger rond Pasen
Pasen is aan de vraagzijde altijd een moment van pieken in de Belgische retail. "De vraag naar aardappelen stijgt, omdat het toch een veelgebruikt product is tijdens de paasdiners. Daarnaast zien we ook dat de maaltijdboxen veel gevraagd zijn. Dat is een segment wat sowieso maand na maand gestaag blijft toenemen en wat voor ons een steeds groter aandeel wordt. Het gebruiksgemak wordt gewaardeerd. Het zijn kleinere verpakkingen, maar voor ons ook mooie volumes, waardoor we ons productieproces ook aanpassen aan de veranderende vraag in de markt."

Voor export is Pasen daarentegen een stukje rustiger bij de aardappelverpakker. "De katholieke en orthodoxe viering van Pasen vallen een week uit elkaar, waardoor de eerste twee weken van april wat stiller zullen zijn. Onder andere door de verminderde beschikbaarheid van vrachtwagens rond deze periode. Dat zal zeker zijn impact hebben, maar na midden april verwacht ik dat de beweging in de markt wel weer zal toenemen en de puzzel weer wordt hervat", besluit Jurgen.

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
[email protected]          
www.warnezpotatoes.be