Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Paniek aan de pomp

De TTF-gasprijs is na de forse stijging van vrijdag op maandag nog iets doorgestegen. De prijs kwam tot boven de 50 euro per megawattuur uit. De olieprijs gaat, zo vrezen velen, ook fors stijgen nu de OPEC aankondigde minder op te gaan pompen. De prijs aan de pomp zal dan ook stijgen. Meer hierover leest u in deze nieuwe crisisupdate.


TTF-gasprijs meicontract t/m 3 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

Analisten gaan ervan uit dat de stijgende olieprijs doorwerkt in de prijzen aan de pomp. Bij de NOS zei maandag Jilles van den Beukel, energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. "Aangenomen dat een vat ruwe Brent-olie de komende dagen nog rond de 83 dollar staat, zie je dat effect binnen een paar dagen. De superkritische consument die het goed volgt moet deze ochtend tanken."

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor een liter Euro95 in Nederland ligt dinsdag boven de 2 euro. Ook de prijs voor een liter diesel stijgt, tot 1,76 euro, zo blijkt uit een overzicht van UnitedConsumers. 

Bij BNR noemt macro-econoom Arnoud Boot de verwachte stijging van de olieprijs 'een zegen'. "We moeten dit soort momenten gebruiken om ons los te koppelen van het stelletje landen waar grondstoffen zoals olie zitten." René Peters van TNO toont zich bij datzelfde BNR verrast door de keuze van de OPEC. De olieproductie gaat met 1 miljoen vaten per dag omlaag, terwijl bij de vergadering in november al was besloten om 2 miljoen vaten olie minder te gaan produceren onder leiding van Saoedi-Arabië. 

Het aantal zonnepanelen in Nederland zit fors in de lift. Als dan vervolgens ook de zon uitbundig schijnt, zoals gisteren (maar ook vandaag), dan worden er records gebroken qua opwek van zonne-energie. Energieopwek.nl brengt die in kaart. In tegenstelling tot gisteren leidt de hoge hoeveelheid groene stroom niet tot negatieve stroomprijzen.

Tot slot van deze update een opvallende kreet uit De Telegraaf (€): Overbelaste netbeheerders slaan alarm: ’Ga pepernoten bakken in de zomer’