Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO roept op tot koerswijziging stikstofbeleid

LTO is momenteel samen met agrarische organisaties, natuurorganisaties en overheden om tafel om tot een Landbouwakkoord te komen. Dit wordt gedaan in het belang van Nederlandse boeren en tuinders. Om samen te werken aan een beter verdienvermogen en perspectief naar de toekomst. In deze gesprekken lopen de onderhandelaars vast in de huidige kaders, zo meldt LTO.

Daarom roept LTO op tot een koerswijziging in het kabinetsbeleid.
"Herhaaldelijk is door het kabinet benadrukt dat het Landbouwakkoord niet gaat over de gestelde doelen. Tegelijkertijd kunnen deze doelen niet los worden gezien van het Landbouwakkoord." In aanloop naar het debat over de Provinciale Statenverkiezingen heeft LTO deze oproep overgebracht aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Voor het slagen van het Landbouwakkoord en bieden van écht toekomstperspectief roept LTO op tot een koerswijziging in het stikstofbeleid. "Het gaat daarbij om het handhaven van het huidige wettelijke jaartal (2035), het gelijktijdig inzetten van de reductiemaatregelen (stoppen, verplaatsen, extensiveren en innoveren) en het bieden van een alternatief voor de KDW. Daarnaast wil LTO geen gedwongen onteigening en versnelling bij het legaliseren van de PAS-melders. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart deed LTO al deze oproep in De Telegraaf. Ook stuurde LTO vorige week een brandbrief aan het kabinet om te komen tot een koerswijziging bij het stikstofbeleid. Zodat het kabinet de benodigde stappen zet voor natuurherstel, maar ook oog heeft voor de gewijzigde politieke verhoudingen en daarbij rekening houdt met draagvlak in de agrarische sector en de samenleving."

"Het is nu te prijzen dat het kabinet ervoor kiest om de uitkomst van de Provinciale Statenverkiezingen serieus te nemen én door te laten werken in het stikstofbeleid", vervolgen ze. LTO deelt de inzet van het kabinet om niet te vertragen met het openstellen van de vrijwillige regelingen in de stikstofaanpak. "Zodat er duidelijkheid is voor boeren en tuinders die willen innoveren, extensiveren, omvormen, verplaatsen of stoppen. Maar daarmee zijn we er nog niet. Over de andere randvoorwaarden van de stikstofaanpak ontbreekt duidelijkheid wat er afgesproken is. Er is grote zorg over de aangekondigde pas op de plaats. Dat zorgt wederom voor vele maanden vertraging. En het zet ook de onderhandelingen voor het Landbouwakkoord onder druk. Want waar gaan we wel of niet mee akkoord, als de kaders onduidelijk zijn. Dan stuurt het kabinet de agrarische sector geblinddoekt het bos in."

Uitgelekte brief Europese Commissie
Ook vraagt LTO aandacht voor de uitgelekte brief van Eurocommissaris Sinkevičius aan minister Van der Wal. LTO is van mening dat de Europese Commissie met deze brief de grenzen van haar mandaat overschrijdt. "De Commissie mag Nederland houden aan bepalingen uit de Vogel- en Habitatrichtlijn, in bijzonder het bereiken van een “goede staat van instandhouding” van de Natura2000-gebieden. Het past de Commissie echter niet om zich ook uit te spreken over de nationale beleidsdoorvertaling van Europese richtlijnen. Dit deed de Eurocommissaris wel met uitspraken over de KDW hoe de Nederlandse habitats zich tot deze indicator hebben te verhouden."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: