Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Nederlands afschakelplan aardgas verder uitgewerkt

Het kabinet heeft donderdag meer informatie naar buiten gebracht over hoe er gehandeld gaat worden in het geval van een 'ernstige gascrisis'. Het afschakelplan is verder concreet gemaakt en ook zijn besparingsplannen uitgewerkt. In deze nieuwe crisisupdate onder meer hier aandacht voor, net als voor een terugblik op de energieweek.


TTF-gasprijs meicontract t/m 6 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. Vandaag is er geen handel, net als aanstaande maandag.

Het doel van het Bescherm en Herstelplan Gas waarover het kabinet gisteren meer informatie naar buiten bracht is om acute tekorten op te vangen zodat het gassysteem blijft functioneren. Daarnaast is het plan erop gericht dat gasleveringen aan huishoudens, ziekenhuizen en andere beschermde afnemers zo lang mogelijk doorgaan. Die laatst genoemde partijen staan, net als onder andere ook supermarkten, onderaan de afschakelladder

Bij het afschakelen gaat het van 20% minder gas, naar stap 2: -90%, ook voor een deel van de grootverbruikers tot aan in stap 3 'alle grootverbruikers' en gasverbruik terug naar 'het minimale niveau'. 

De overheid heeft op basis van onderzoek een indeling van drie groepen met sectoren gemaakt voor het afschakelen, van relatief minder tot relatief meer ontwrichtend effect op de maatschappij en/of veiligheid. Daarbij zit de sierteelt, ook bij naam genoemd, in groep 1. Voedingsproductie zit in stap 3.

De groepenindeling (en de uitgezonderde (sub)sectoren in stap 3 van het afschakelen) staan online op de website van de rijksoverheid.


De afschakelstrategie van het kabinet uit de Kamerbrief van donderdag 6 april

Besparingstender
Voordat het tot afschakelen komt, wordt er ingezet op vrijwillig besparen. Hiervoor zet Den Haag in op een besparingstender.
Met de besparingstender worden bedrijven via een prijsprikkel gestimuleerd om vrijwillig minder gas te gebruiken wanneer er een tekort dreigt te ontstaan. Het doel van de regeling is om zo’n 3 miljoen kuub (m3) gas per dag te besparen als de regeling ingezet wordt.

Bedrijven kunnen in niveau 2 van het BHG aangeven tegen welke vergoeding zij een bepaalde hoeveelheid gas kunnen besparen. Door middel van een veilingsysteem komen bedrijven die minder subsidie per m3 gas vragen eerder aan bod. In niveau 3 (‘noodsituatie’) wordt de regeling daadwerkelijk van kracht en zullen de deelnemende bedrijven de gasafname met de toegezegde hoeveelheid te verminderen. De regeling is in verband met de staatssteunkaders nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie. 

De plannen zijn nog niet af. Verdere uitwerking volgt. Tegen de zomer belooft minister Jetten van Klimaat en Energie een nieuwe update te geven.

Acute crisis op de gasmarkt dreigt ook niet direct, als geruststelling voor wie alle Haagse plannen niet direct kan doorgronden. Wel verliep de overgang van de gaswinter naar de 'gaszomer' grillig deze week, schrijven specialisten van AgroEnergy. De korte termijnpiek is bijna helemaal teniet gedaan. Als de blik verder vooruit gaat, valt op dat voor de prijstrend van de contracten voor de komende zomermaanden over een langere periode "er nog steeds sprake is van een gestage daling. De tussentijdse prijspieken lopen minder ver omhoog en het prijsniveau van de daaropvolgende daling is tot nu toe ook steeds naar een iets lager niveau. De verdere termijnen lijken daarentegen meer moeite te hebben om de dalende trend vast te houden."

De daggasprijs en de termijnprijzen voor de komende (zomer)maanden kunnen de 40 €ct/m3 weer op gaan zoeken, voorspellen de specialisten voor komende week aan het slot van hun update, die hier volledig is in te zien.

Update gasleveringszekerheid Nederland 7 april:

Update olie Nederland 7 april: