Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georgische telers hebben een keuze gemaakt

Meer uien, minder aardappelen

Analisten van EastFruit merken op dat er momenteel in Georgië een groot tekort is aan zowel lokale uien als aardappelen. Aan de sterke lokale vraag wordt voldaan met de import. De volgende grote aardappeloogst begint in juni in de regio Kvemo-Kartli, die 20-30% van de jaarlijkse aardappelopbrengst van het land levert. In mei kunnen er vroege leveringen zijn, maar gewoonlijk zijn de hoeveelheden niet groot. Belanghebbenden uit de regio melden dat veel telers uien hebben geplant in plaats van aardappelen.

Eerder raamde EastFruit dat Georgië van februari tot het begin van het nieuwe seizoen minstens 12.000 ton aardappelen zou moeten importeren. Uit handelsgegevens van maart 2023 blijkt dat sinds januari al 11.000 ton is geïmporteerd. Het tekort aan aardappelen heeft geleid tot een enorme import: sinds september 2022 heeft het land meer dan 24.000 ton aardappelen geïmporteerd, de grootste hoeveelheid in minstens tien jaar. De grote behoefte aan import is het gevolg van een slechte lokale oogst in het najaar van 2022, die op zijn beurt het gevolg was van ongunstige weersomstandigheden.

De uienimport is niet zo uitzonderlijk als de aardappelimport. Georgië heeft sinds september 2022 14.000 ton uien geïmporteerd, wat dicht bij het tienjarig gemiddelde van 13.000 ton in dezelfde maanden ligt. Er is een belangrijke reden: in tegenstelling tot aardappelen is het tekort aan uien eerder een mondiaal dan een lokaal probleem. Interessant is dat de uienimport in maart 2023 vier keer lager was dan in maart 2022 en februari 2023. Voor Georgische importeurs is het moeilijk hun grote uienleverancier Turkije te vervangen, dat de export beperkt om de prijzen op zijn eigen markt te stabiliseren.

Als gevolg van de tekorten liggen de groothandelsprijzen voor aardappelen en uien deze keer aanzienlijk hoger dan in voorgaande seizoenen. Sinds half februari zijn de uienprijzen gedaald, maar dit is een gevolg van de mindere kwaliteit en het mindere kaliber van de importuien.

Veel telers zijn in de regio Kvemo-Kartli voor de komende oogst (naar verwachting in juni 2023) overgeschakeld van het poten van aardappelen op het planten van uien. De reden ligt in de prijzen. De telers zagen dat uien van de juni-oogst het vorig jaar beter deden dan aardappelen. Bovendien zien de groothandelsprijzen voor uien er zeer sterk uit als we de prijsdaling die verband hield met kwaliteit en kaliber buiten beschouwing laten. De prijzen in de retail zijn enorm gestegen. Volgens de officiële statistieken moesten Georgische consumenten in maart 2023 111% meer betalen voor een kilo uien dan in maart 2022. In dezelfde periode is de retailprijs voor aardappelen met 50% gestegen.

Hoewel er geen kwantitatieve schattingen van de aanplant beschikbaar zijn, kunnen we hieruit afleiden dat er in het nieuwe seizoen aanzienlijke aardappelimporten nodig zullen zijn naarmate de telers overschakelen op uien. Er zal ook een aanzienlijke negatieve druk op de uienprijzen zijn, aangezien het uienaanbod toeneemt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: