Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het paprika- én ketchupseizoen is weer van start

Tholen - Kopen die ketchup. Die aanbeveling doen ze bij Kwekerij De Westerschelde. Het gaat niet om zomaar ketchup, maar om een Polderketchup gemaakt door De Ketchupfabriek.

Nu het paprikaseizoen weer van start is, kunnen de Zeeuwse ketchupmakers de tweede klasse paprika's van de telers uit Westdorpe goed gebruiken. Daarnaast gebruiken ze tweede klasse tomaten van Van Adrichem Kwekerijen en rode uien van Sorteerbedrijf D'Hont.

De ketchupmakers werken al drie jaar samen met de paprikatelers. "Als wij weer in productie gaan, dan zijn zij de eerste die weer aan de bel hangen", zegt teler Piet Reedijk. Het waren drie jaar terug de ketchupmakers zelf die de telers vroegen of zij bij hun tweede klasse paprika's konden inkopen. "De Polderketchup is hun idee."

Kwekerij De Westerschelde is inmiddels zo'n vier weken in productie. "We telen op 8 hectare, dus dan heb je al snel wat kilo's klasse twee. De Ketchupfabriek gebruikt dit product op een creatieve manier." Dat vinden de paprikatelers mooi. "Bovendien helpen we op deze manier collega's uit de streek een stukje verder. Het is een Zeeuws product, van onder de Zeeuwse zon."

Seizoensproduct
De Polderketchup is een seizoensproduct. Zonder teelt, geen tweede klasse product en ook geen ketchup. "Vanaf nu kunnen we de Ketchshop beetje bij beetje weer gaan vullen", delen de ketchupmakers uit Graauw.

Sinds 2013 maken ze op authentieke wijze verschillende sauzen van tweede keus tomaten. "Dat zijn tomaten die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt, maar prima voor onze ketchup en tomatensaus", zo valt op de website te lezen. "We koken op inductieplaten, de stroom die daarvoor nodig is wekken we op met onze eigen zonnepanelen."

De Polderketchup is op verschillende plekken in Nederland en ook in BelgiĆ« te koop. Daarnaast gaan de ketchupmakers festivals af met een foodtruck om de ketchup aan de man te brengen, weet ook teler Piet. Zelf hebben de telers de ketchup uiteraard ook geproefd, maar standaard op tafel staan de flessen in Westdorpe niet. "Bij een boterham met kaas, daar past het niet zo", lacht hij.