Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van Meir, Van Meir Onions & Potatoes:

"Waar je niet kunt beregenen, kun je wel stoppen met uien telen"

Tholen - Bij Van Meir Onions & Potatoes zijn de laatste weken van de oude oogst van het uienseizoen aangebroken. "Op dit moment hebben we nog wat voorraad, maar met een week of drie is het een eind gebeurd. Dan stoppen we op tijd, gaan we de zaak goed schoonmaken en dan kunnen we op vakantie", vertelt Leon van Meir. Hij kijkt terug op een heel goed jaar. "We hebben op tijd uien ingekocht. En dan kun je in zo'n jaar wat verdienen."

Of het seizoen overbrugd kan worden naar het nieuwe seizoen, is de vraag. " Maar als de uien zo duur zijn, heb je ook niet zoveel uien nodig, al vind ik dat de handel momenteel nog aardig doorhobbelt. Wel zie je de kwaliteit nu hard achteruit gaan", vertelt Leon. "Er zijn ook veel importuien op de markt. Met deze prijzen wil iedereen een graantje meepikken. Momenteel worden er bijvoorbeeld uien geladen uit Mexico, maar er zijn meer kapers op de kust, zo zijn er zat Chinese, Egyptische en Nieuw-Zeelandse uien op de markt."


Mexicaanse uien

"De vooruitzichten voor het nieuwe plantuienseizoen zien er wat mij betreft goed uit. Er staan minder plantuien en er moeten er ook nog wat geplant worden. Persoonlijk verwacht ik deze zomer daarom wel een gezonde markt. De oude oogst moet dan wel op zijn en hopelijk is dan de stroom aan importuien ook opgedroogd. Dan kunnen we weer een goede start maken", aldus de uiengroothandelaar.

Van Meir betrekt de uien in toenemende mate uit het noorden van het land. In het verleden pionierde het bedrijf met uien uit de maagdelijke teeltgebieden in Walloniƫ, maar daar is het bedrijf mee gestopt. "Het is net als hier in Zeeland: je moet kunnen beregenen, anders gaat het niet in de uien. Of je moet een jaar hebben dat het normaal regent, maar dan heeft iedereen uien en is de prijs vaak weer dramatisch."

Voor meer informatie:
Van Meir Onions & Potatoes
Boonhil 8
4651 VW Steenbergen
Tel: 0167 - 54 22 20
info@vanmeir.nl 
www.vanmeir.nl