Oezbekistan: Uienprijzen van nieuwe oogst in één week gehalveerd

In de afgelopen week zijn de groothandelsprijzen voor nieuwe uien in Oezbekistan twee keer zo laag geworden. Deze omstandigheid zet op haar beurt de prijzen van uien van vorig jaar onder druk. De groothandelsprijzen voor deze uien zijn in deze periode met 17% gedaald.

Volgens de prijsmonitoring van EastFruit daalde de gemiddelde groothandelsprijs voor nieuwe uien van 14 april tot 21 april 2023 van €0,63 tot € 0,31 per kg en is de huidige gemiddelde groothandelsprijs gelijk aan die van vorig jaar, die op dezelfde datum in 2022 werd genoteerd.

Als we de uienprijzen vergelijken met andere landen waar het EastFruit-team wekelijks toezicht houdt op groenten en fruit, ligt de gemiddelde groothandelsprijs voor nieuwe uien in Oezbekistan vanaf 21 april 2023 2,8 keer lager dan in Georgië (€ 0,90 per kg), maar 30% hoger dan in Tadzjikistan (€ 0,24 per kg).

In de afgelopen week zijn ook de groothandelsprijzen voor uien van vorig jaar gedaald, wat wordt verklaard door het feit dat een sterke toename van het uienaanbod voor nieuwe gewassen op de binnenlandse markt van Oezbekistan de prijzen van uien van vorig jaar onder druk zet. Van 14 april tot 21 april 2023 is de gemiddelde groothandelsprijs voor uien van vorig jaar gedaald van € 0,47 tot €0,39 per kg. Tegelijkertijd ligt de gemiddelde groothandelsprijs voor uien van vorig jaar vanaf 21 april 2023 bijna 1,5 keer hoger dan op dezelfde datum vorig jaar.

Opgemerkt moet worden dat de huidige groothandelsprijzen voor uien van de oogst van vorig jaar in Oezbekistan de laagste zijn van de landen waar EastFruit de groothandelsprijzen voor groenten en fruit volgt. Op 21 april 2023 bedroeg de gemiddelde groothandelsprijs voor uien van vorig jaar in de landen van de regio per 1 kg: Oezbekistan - €0,40; Tadzjikistan - € 0,54; Moldavië - € 0,75; Polen - € 0,75; Georgië - € 0,90; Oekraïne - € 1,04.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.