Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vania Pellizzaro en Jerome de Graaf, StoneX Global Payments:

"AGF-importeurs kunnen veel geld besparen met betaling in lokale valuta"

Tholen - De import van groenten en fruit in Italië wint steeds meer terrein ten koste van de export. Productieschommelingen door de klimaatverandering, maar ook tekort aan arbeidskrachten drijven de markt steeds meer naar importproducten. Hierdoor moeten Italiaanse bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe marktomstandigheden, zo merkt Vania Pellizzaro, bij StoneX Global Payments verantwoordelijk voor de Italiaanse markt. StoneX verricht betalingen in ruim 140 valuta's naar +180 landen.

Italiaanse AGF-import +4,2% in volume, +11,7% in waarde
Uit cijfers van Fruitimprese bleek dat het volume van de totale Italiaanse AGF-export in 2022 met 0,4% in volume is gedaald. De import daarentegen steeg met 4,2% in volume. Met name de toenemende import van groenten (+14,4%) en citrus (+14,8%) droegen bij aan de importgroei. In termen van waarde nam de Italiaanse import zelfs met 11,7% toe.

Met de toenemende groenten- en fruitimport, valt er volgens Vania op financieel gebied nog veel te winnen voor de Italiaanse importeurs. "De grote bedrijven hebben het converteren van hun valuta vaak prima op orde, maar juist bij de middelgrote en kleine bedrijven is dit vaak nog een onbekend terrein. Zij laten hierdoor regelmatig hoge conversie-kosten aan de strijkstok hangen, omdat men volledig is overgeleverd aan de grillen van de lokale bank."

StoneX is gespecialiseerd in de zogeheten 'cross border payments' naar de minder gangbare valuta. "Onze kracht zit onder andere in ons corresponderende bankennetwerk. Wanneer je valuta wilt converteren, moet er te allen tijde een omwisseling plaatsvinden. Dat kan lang niet elke bank doen; wanneer zij die relatie niet hebben, moeten ze op zoek naar een bank die dat wel kan. Wij hebben een directe relatie met lokale banken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om altijd de beste koers in de lokale valuta aan te bieden en de betalingen uit te voeren op de juiste valutadatum."

Eigen entiteit in Brazilië 
Een mooi voorbeeld van deze dienstverlening voor StoneX is Brazilië, waar het bedrijf een vestiging heeft, waardoor men de handelaren zowel met de inkomende als uitgaande betalingen kan faciliteren. "Voor de import van typisch Braziliaans fruit als mango's, vijgen en druiven biedt dit grote kansen voor de Italiaanse importeurs", vertelt Vania. "Nu worden deze transacties nog heel vaak in euro's uitgevoerd en pas achteraf geconverteerd naar de lokale valuta. Door in lokale valuta te betalen kan dat zomaar een paar procent schelen."

Hoewel Nederland als handelsland en re-exporteur bij uitstek al langer een enorm aandeel heeft op de importmarkt, zijn de diensten die het aan de lokale importeurs en exporteurs verschaft, dezelfde. "Dankzij ons concurrerende bankennetwerk laten wij de lokale banken concurreren op een valuta. Hierdoor hebben we altijd de scherpste koers uit de markt. Een ander voordeel is dat we het geld snel op de  rekening van de leverancier krijgen. Daarbij is onze dienstverlening transparant, men krijgt niet te maken onverwachtse kosten", zegt Jerome de Graaf, Senior Sales Manager Benelux van StoneX Global Payments .

Vania en Jerome bezochten onlangs de Macfrut 2023 in Rimini. "De beurs bood ons een unieke gelegenheid om in contact te komen met kleine en middelgrote Italiaanse bedrijven. Tijdens de gesprekken kwamen we erachter dat de import van groenten en fruit duidelijk in de lift zit en dat veel bedrijven de mogelijkheden onderzoeken om in Afrika en Zuid-Amerika hun productie uit te breiden. Deze groeiende vraag naar teeltgebieden en areaal zal onvermijdelijk resulteren in een grotere behoefte aan fondsen die naar deze landen moeten worden gestuurd. Ons bedrijf kan daarbij fungeren als het ideale aanspreek punt voor deze ondernemingen, om de overdracht van fondsen vlot te laten verlopen en we de bedrijven in staat stellen hun zakelijke doelstellingen te bereiken."

Voor meer informatie:
Vania Pellizzaro  / Jerome de Graaf 
StoneX Global Payments 
[email protected] [email protected]    
www.payments.stonex.com