Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toolkit helpt telers en tuinders om veilige open dag te organiseren

Het organiseren van een veilige open dag is een hele happening en geen alledaags werk voor de gemiddelde boer en tuinder, zo schrijft LTO Noord. LTO Noord Vrouw & Bedrijf, Boerderij Educatie Nederland en Stigas vinden het belangrijk dat veiligheid hierbij voorop staat. Zij ontwikkelden de toolkit ‘Veilig boerderijbezoek’ om ondernemers te helpen bij het veilig organiseren van een open dag.

Met behulp van deze toolkit staan ondernemers stil bij de risico’s op hun erf en worden ze met praktische tips op weg geholpen met het verhogen van de veiligheid voor bezoekers. De tips zijn vooral gericht op kinderen, maar gaan net zo goed op voor volwassen bezoekers. Het materiaal is ontwikkeld door Stigas, LTO Noord Vrouw & Bedrijf en Boerderij Educatie Nederland.

Steeds meer bezoekers
Volgens Helma Vermuë, voorzitter van LTO Noord Vrouw & Bedrijf, is de noodzaak voor deze toolkit gestegen doordat boerderijactiviteiten steeds populairder worden. "In het voorjaar en de zomerperiode doen veel telers en tuinders mee aan open boerderijdagen en andere evenementen. Hier komen inmiddels duizenden bezoekers op af, waaronder veel kleine kinderen. Dit moet je als ondernemer heel goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan een vaste looproute en het regelen van voldoende vrijwilligers."

Tanja de Jong van Stigas vult aan: "Naast de hele praktische tips waar je aan kunt denken, hebben we in het stappenplan ook zaken genoemd die je verplicht bent om goed te regelen. Heb je bijvoorbeeld een compleet ingevulde RIE en weet je hoe je verzekerd bent?"

Gratis toolkit
Naast het genoemde stappenplan met praktische tips voor ondernemers bestaat de toolkit ‘Veilig boerderijbezoek’ uit een poster met erfregels die telers en tuinders kunnen ophangen tijdens een evenement en een filmpje voor schoolklassen dat vooral voor educatietelers handig is. Alle telers en tuinders kunnen het materiaal gratis downloaden via www.veiligboerderijbezoek.nl.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: