Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische bosuien verdacht van Deense E. coli uitbraak

Bosuien uit Egypte lagen volgens onderzoekers waarschijnlijk ten grondslag aan een dodelijke E. coli uitbraak in Denemarken in 2021. Tussen november en december 2021 vond de eerste geregistreerde uitbraak van entero-invasieve E. coli (EIEC) in Denemarken plaats. In totaal werden 88 zieke mensen, waaronder 58 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar geregistreerd. Er overleden drie patiënten.

De zieken woonden in vier Deense regio's. De symptomen omvatten diarree, al dan niet met bloed erin. Zesentwintig mensen werden in het ziekenhuis opgenomen en drie stierven er binnen 30 dagen na de positieve test op EIEC, zegt een studie, gepubliceerd in Eurosurveillance.

Verdenking valt op geïmporteerde bosuien
In andere Europese landen werden geen gerelateerde gevallen gemeld. In 2021 had het VK echter een uitbraak van Shigella sonnei, waarbij lente-uien van dezelfde producent in Egypte de verdachte bron waren.

Aangezien het de eerste EIEC-uitbraak in Denemarken was, was er geen standaardvragenlijst beschikbaar, dus werd een algemenere vragenlijst gebruikt die gewoonlijk wordt gebruikt voor Shiga toxine-producerende E. coli (STEC) en Salmonella-uitbraken.

Interviews van 42 gevallen en traceeronderzoek wezen op kant-en-klare salades met verse kool als oorzaak. In totaal meldden 27 van de 42 gevallen dat zij salades met verse kool hadden gegeten en 20 van hen gebruikten dezelfde supermarktketen. Hoewel de salades verschillende groenten bevatten, waren geïmporteerde bosuien het enige gemeenschappelijke ingrediënt.

De Deense dienst voor veterinaire zaken en levensmiddelen (Fødevarestyrelsen) stelde vast dat de bosuien voorbewerkt uit Nederland waren ingevoerd en door de Deense producent in de salades waren verwerkt.

Het agentschap onderzocht in december monsters van bosuien en kant-en-klare salades. Shigella en EIEC werden niet gedetecteerd. In november 2021 analyseerde de Nederlandse leverancier een partij van dit product. De producent van kant-en-klare salades onderzocht tussen eind december en begin januari ook monsters van twee partijen bosuien. Bij de testen werd geen E. coli gedetecteerd.

De bosuien waren afkomstig uit Egypte en werden geleverd door een Nederlands bedrijf. Er werden geen specifieke partijen geïdentificeerd als de bron van de uitbraak.

Voor meer informatie: foodsafetynews.com 

Publicatiedatum: