Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vlaamse teler ontkomt binnen nu en tien jaar niet meer aan AI"

Het is ook de heren politici in het Vlaams parlement niet ontgaan dat artificiële intelligentie aan een opmars bezig is. Telers werken er al mee, of gaan dat binnen nu en tien jaar allemaal doen. Dat is de verwachting. De Vlaamse overheid is bereid financieel te helpen, en doet dat nu al, zo blijkt uit antwoorden van Vlaams minister van Jo Brouns op vragen van Stijn de Roo van Christen-Democratisch & Vlaams op 26 april. Brouns toont zich 'een believer' van AI in de land- en tuinbouw.

In het debat werd er van meerdere kanten gewezen op het belang van data, en het delen van data om de inzet van AI beter en efficiënter te maken. Nu al wordt AI ingezet, onder meer in serres waar detectiecamera's plagen helpen opsporen. De minister spreekt hier van 'kleinere acties'. Echt grote investeringen in AI ziet hij nog niet, in ieder geval niet vanuit GMO. De minister wijst erop dat er meer steunmogelijkheden zijn, ook binnen de GMO voor inzet van AI voor slimme klimaatsturing.

De Vlaamse overheid al sinds 2016 VLIF-steun geeft voor investeringen in drones voor landbouwtoepassingen. Aanvragen volgden, maar tot 'echte realisaties' heeft het nog niet geleid.

Subsidie-opties
In het kader van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is er daarom voor geopteerd om de AI-gerelateerde aanvragen, al dan niet in combinatie met drones voor landbouwtoepassingen, te ondersteunen via de VLIF-projectsteun voor innovatieve investeringen. Daarbinnen is nu steun mogelijk van 50 procent en zelfs 65 en 80 procent voor metingen en de verwerking ervan. Een steunpercentage van 80 procent is voorbehouden voor milieu- en klimaatparameters.

In een latere fase zouden drones aangevraagd kunnen worden, verwacht de minister. Dat kan via VLIF-steun voor productieve investeringen. "Dergelijke investeringen zijn mogelijk minder haalbaar voor een individuele landbouwer. We hebben vandaag, zoals waarschijnlijk bekend, DronePort in Brustem, waar er wordt ingezet op dronetechnologie die vandaag al toegepast wordt in de landbouwsector." Met VLIF-steun worden ook projecten waarin AI ingezet wordt bij sorteermachines gesteund.

1 miljoen per jaar uit EU-project
Naast de landbouwtrajecten van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), waarbinnen tot negentig procent financiële steun bij innovatie mogelijk is, en steun via het GLB, is Vlaanderen ook ingestapt in een EU-partnerschap onder Horizon Europe met name in 'Agriculture of data'. Volgens de minister is dit een zeven jaar durend partnerschap tussen deelnemende EU-lidstaten om de implementatie en verwerking van dat data in de land- en tuinbouw en de voedselketen te versnellen. Daarvoor wordt 1 miljoen euro per jaar uitgetrokken tussen 2023 en 2030, waarbij de Europese Commissie 30 procent bijdraagt. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is betrokken bij de voorbereiding en opvolging van dit partnerschap.

Bron: Vlaams Parlement