Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrico verwacht aanzienlijk hogere prijs te realiseren

Aardappelcoöperatie Agrico maakte afgelopen week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van € 35,50 per 100 kg voor alle geleverde kilo's 28 mm opwaarts bekend voor pootgoed van oogst 2022. De prijs betreft een gemiddelde voor alle geleverde rassen, maten en klassen, zo melden ze.

Hoge opbrengst
De totale opbrengst per hectare is ten opzichte van 2021 met 4.400 kilo per hectare gestegen tot 42.900 kilo in 2022. Bovendien waren de maten ook fijner dan in 2021, waardoor er 55.000 ton meer beschikbaar was in de pootgoedmaat. Het totale verkochte volume van de pool is gestegen met 45.000 ton ten opzichte van de oogst van 2021. Opvallende stijgers in het verkochte volume waren Arizona, Rudolph, Markies en Fontane.

Marktontwikkeling
Afgelopen jaar heeft Agrico geïnvesteerd in het beschikbaar hebben van voldoende pootgoed om aan de vraag van de vroege export te kunnen voldoen. Dit heeft geleid tot een grote stijging in het volume dat Agrico naar deze markt heeft kunnen exporteren.

Verder waren er positieve ontwikkelingen in met name de leveringen aan Algerije en Irak. Daar is Arizona inmiddels het grootste monopolieras geworden. Daarnaast is in het roodschillige segment de Rudolph zeer gevraagd in Algerije.

De situatie op de Europese tafelmarkt was heel anders. Telers in Europa zagen de kosten voor de teelt enorm toenemen en zagen af van de teelt van aardappelen of kozen voor de teelt van aardappelen voor andere segmenten. Dit effect is ook te zien in de poolprijs van deze rassen. Agrico heeft daarom besloten fors in te grijpen in de arealen van een aantal Europese tafelrassen.

De vraag naar rassen voor de fritesindustrie was uitstekend. Alle rassen zijn volledig uitverkocht. Ook voor de chipsindustrie is er nu een interessant ras beschikbaar: Napoleon. Het ras liet al goede resultaten zien tijdens de beproevingen en inmiddels zijn de eerste programma’s voor oogst 2023 met diverse chipsproducenten gemaakt.

Kosten
Ook het afgelopen jaar heeft Covid-19 nog steeds een grote invloed gehad op de prijzen van transport. De kosten voor containervervoer en conventionele scheepsverladingen zijn, afhankelijk van de bestemming, tot 50% duurder geworden dan voor Covid-19. Wel waren er dit jaar voldoende containers beschikbaar voor alle bestemmingen. Voor de telers zijn de kosten het afgelopen jaar ook sterk gestegen. Om deze reden heeft de poolcommissie de bewaarvergoeding met 20% verhoogd. De overige kostenstijgingen in de teelt moeten in de markt goed gemaakt worden.

Resultaat
Algemeen directeur Jan van Hoogen is tevreden met het substantieel hogere niveau van de uitbetalingsprijs ten opzichte van afgelopen jaar. "De markt is nationaal en internationaal het afgelopen seizoen aanzienlijk veranderd. We zijn tevreden dat Agrico hier goed op heeft kunnen inspelen met daardoor een goed resultaat."

In juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekendmaken.

Voor meer informatie:
Agrico
Duit 15
8305 BB Emmeloord
+31 (0)527 639980
[email protected]      
www.agrico.nl      

Publicatiedatum: