Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dronenetwerk officieel gelanceerd in Antwerps havengebied

Vanaf nu voeren zes autonome drones dagelijks vluchten uit in het Antwerpse havengebied. ​Port of Antwerp-Bruges en partners DroneMatrix, Skeydrone en Proximus hebben dit ‘D-Hive drone-in-a-box’ netwerk vandaag officieel gelanceerd. Het netwerk, een wereldprimeur, levert een belangrijke bijdrage aan de algemene veiligheid in de complexe havenomgeving, zo meldt de haven.

Zes extra paar ogen
​Het Antwerpse havengebied beslaat meer dan 120 km². Het D-Hive netwerk van zes geautomatiseerde drones covert dit volledige gebied en zorgt vanaf nu voor een flexibel extra paar ogen (x6) ter ondersteuning van het coördineren van vlotte, veilige en duurzame operaties in deze complexe omgeving. Drones geven immers een uniek perspectief vanuit de lucht en stellen de havenautoriteit in staat om een groot gebied op een snelle en veilige manier te beheren, inspecteren en controleren.

De haven zal de drones inzetten voor onder andere ligplaatsbeheer, monitoring, inspecties van infrastructuur, olievlek- en drijfvuildetectie en voor de ondersteuning van de veiligheidspartners bij incidenten. De 18 dagelijkse en automatische BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten worden vanop afstand bestuurd vanuit een Command & Control Center centraal in de haven.

Wereldprimeur
​Het is de eerste implementatie wereldwijd op deze schaal in een complexe industriële omgeving van BVLOS vluchten. Deze gebeuren, in tegenstelling tot VLOS (Visual Line Of Sight)-vluchten, buiten het zicht van de piloot. Port of Antwerp-Bruges werkt voor het D-Hive netwerk samen met partners DroneMatrix, Skeydrone en Proximus. Twee maanden geleden kregen de partners groen licht om het dronenetwerk te lanceren. Deze operationele vergunning werd opgebouwd rond een nieuw BVLOS-kader (bekend als pre-Uspace airspace) dat door Skeydrone is gebouwd en door BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) en EASA (European Union Aviation Safety Agency) is goedgekeurd als een legitiem en veilig kader voor BVLOS-dronevluchten.

Live feed van havenactiviteiten
​Port of Antwerp-Bruges had reeds in 2019 een netwerk van autonome drones voor ogen omdat deze drones een steeds belangrijkere rol zouden gaan spelen in de haven van de toekomst. Afgelopen jaren vonden verschillende testen plaats en werd er deelgenomen aan het SAFIR-project om de haalbaarheid van drones in de haven te onderzoeken. Dit heeft er toe geleid dat de ambitie van een netwerk van autonome drones nu realiteit is.

"Drones zijn een hefboom in het uitvoeren van onze kerntaken als havenautoriteit, gezien de enorme oppervlakte van het havengebied. Dit dronenetwerk speelt een cruciale rol in de verdere uitrol van de digital twin van de haven, een digitale kopie die op basis van duizenden gegevens uit een netwerk van camera’s, sensoren en drones elke seconde een realtime beeld geeft van wat zich in de haven afspeelt. Met deze primeur zijn we een belangrijke stap verder in het ontwikkelen van een volledig digitaal zenuwstelsel dat ons zal helpen bij een efficiënter beheer van onze haven en nog veiliger en vlotter verkeer", aldus Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges. 

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: "Onze haven is dé economische motor van Vlaanderen. Natuurlijk willen we dat die motor zo veilig, proper en vlot mogelijk draait. Dankzij dit dronenetwerk houden we de vinger aan de pols van wat er zich in de haven afspeelt en werken we, samen met onze innovatieve partners, verder aan een veilige, efficiënte en slimme haven." 

Lander Vanwelkenhuyzen CEO DroneMatrix: "Wij zijn trots dat klanten zoals de Port of Antwerp-Bruges DroneMatrix selecteert als drone technologie expert en end-to-end partner voor de implementatie van dit grootschalige drone-netwerk binnen de haven van Antwerpen. Dit bewijst dat DroneMatrix in de loop der jaren een topexpertise heeft opgebouwd met een sterke strategische visie rond volledig in-house ontwikkelde hard- en software producten en diensten. Verder kan DroneMatrix rekenen op een sterk ecosysteem van Belgische partners om deze drones-as-a-service (DAAS) toepassing te leveren in de meest complexe en veeleisende infrastructuren. DroneMatrix acteert hierin als Belgische champion met een centrale positie en legt verbindingen in het diverse ecosysteem van drone gerelateerde bedrijven. Tot slot zijn wij verheugd om in de komende periode de sterke meerwaarde van onze unmanned aerial robotics te ​ bewijzen en verder te commercialiseren."

Hendrik-Jan Van Der Gucht, Managing Director SkeyDrone, vult aan: "Een zeehaven is wellicht een van de moeilijkste gebieden om met dergelijke drones te vliegen. Vooral als je buiten de visuele zichtlijn (BVLOS) vliegt. SkeyDrone ontwikkelde daarom het "BVLOS framework" dat ervoor zorgde dat deze D-Hive drones op een veilige en schaalbare manier kunnen worden ingezet voor hun dagelijkse missies.  Dit kader dient nu als sjabloon voor het toekomstig U-space luchtruim, waarvoor opnieuw de Port of Antwerp Bruges de spits zal afbijten."

"We zijn er bijzonder trots op te kunnen bijdragen aan de algemene veiligheid en operationele efficiëntie van één van de belangrijkste economische groeimotoren van België. Dit nieuwe netwerk van autonome drones zal de havenautoriteit helpen in zijn dagelijkse operaties, door bijvoorbeeld de detectie van olievlekken of drijvende brokstukken te faciliteren en ondersteuning te bieden in het coördineren van acties bij calamiteiten en incidenten. Het zal ook in bredere zin ten goede komen aan de vele bedrijven die actief zijn in en rond het Antwerpse havengebied. Dit project toont het potentieel van ons state-of-the-art 5G-netwerk, gecombineerd met een brede waaier aan softwarediensten, om innovatie in ons land te stimuleren", besluit Anne-Sophie Lotgering, Enterprise Market Lead Proximus.

Bron: Port of Antwerp-Bruges

Publicatiedatum: