Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vau-Ge van merk Bella Italia:

"Van mei tot juli vullen onze Italiaanse uien het gat in ons aanbod"

Het afzetseizoen voor Italiaanse uien staat in de startblokken. Over ongeveer twee weken, vanaf 24 mei, zullen de eerste uien uit het Zuid-Italiaanse teeltgebied beschikbaar zijn. De gele en rode uien worden gewoonlijk tot juli aangeboden, dus tot het begin van de oogst in de Pfalz, aldus Daniel Voll, directeur van Vau-Ge Voll. Dit bedrijf is gevestigd in Bobenheim-Roxheim in de Pfalz en is exclusief leverancier van het uienmerk Bella Italia.

Het bedrijf begon 35 jaar geleden met de uienteelt in Calabrië in de regio Crotone, toen Daniel Voll en zijn vader de eerste contacten legden met de plaatselijke telers. "De teelt van gele uien had geen enkele traditie in de regio en onze vijf contracttelers zijn nog steeds de enigen die zich bezighouden met de uienteelt. Wat dat betreft hebben we echt pionierswerk verricht. Maar dat betekent ook dat we eerst ervaring moesten opdoen en veel proeven moesten doen, want de rassen die we in de Pfalz telen, werkten daar helemaal niet."

Toch hebben deze investeringen hun vruchten afgeworpen: "Tegenwoordig kunnen we tien maanden per jaar Duitse uien leveren en het gat van half mei tot half juli opvullen met onze Italiaanse uien", aldus de uienhandelaar.


Daniel Voll, directeur van Vau-Ge. De Italiaanse uien worden in drie verschillende fasen geoogst.

Matige hoeveelheden en prima kwaliteit verwacht
Ongeveer 70 procent van de Italiaanse uien (rood en geel) gaat naar Duitse verpakkers, die op hun beurt leveren aan retailers in heel Duitsland. Voll: "De rest wordt voornamelijk geëxporteerd naar Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Op de Duitse groothandelsmarkten worden de uien vooral verkocht onder het eigen merk Bella Italia." Volgens Daniel Voll zijn de voortekenen aan het begin van het nieuwe seizoen zeer positief. "Wij verwachten een matig oogstvolume van prima kwaliteit."

Wat de afzet betreft, beantwoordt het Italiaanse product aan een relatief krappe en dure markt. "Er zijn nog resthoeveelheden alternatieve uien uit Duitsland en Nederland. Qua prijs concurreren we echter rechtstreeks met Nieuw-Zeeland. Over het geheel genomen verwachten we een goed afzetseizoen."

Stijgende vraag naar hoogwaardige uien
"Hoewel de afzetperiode voor Italiaanse uien relatief kort is, is de vraag doorgaans voortdurend hoog en stabiel," zei hij. "We merken dat het verkoopvolume de afgelopen jaren gestaag is toegenomen. Ten tijde van Covid was de vraag ook stabiel; deze verschoof slechts van de groothandelsmarkten naar de retailers. Ik denk ook niet dat de inflatie een grote invloed heeft op de uienhandel, ook al behoren de uien van Bella Italia meer tot het premiumsegment."

Voor meer informatie:
Daniel Voll
Vau-Ge GmbH
Roxheimer Straße 24
67240 Bobenheim-Roxheim, Duitsland
Tel.: +49 62 39 60 43
[email protected]   
www.vau-ge.de     

Publicatiedatum: