Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruud van de Sande, Corteva:

"Bescherming uien tegen valse meeldauw"

In 2022 is de beheersing van valse meeldauw op de meeste percelen goed geslaagd. "Hoe het dit jaar qua weersomstandigheden gaat uitpakken weet niemand maar valse meeldauw blijft een ziekte die we goed onder controle moeten houden", aldus Ruud van de Sande, teeltadviseur vollegrondsgroenten bij Corteva.

"In een seizoen zoals 2021 zagen we valse meeldauw flink toeslaan in uien. Voornamelijk de hoge luchtvochtigheid (>95%) speelt een belangrijke rol bij de infectie van de schimmel. Vooral in een seizoen met geregeld neerslag en koudere nachten, is er vaak ochtenddauw en dus een hoge luchtvochtigheid. Maar het moet ook niet te nat zijn, want een lange bladnatperiode geeft een filmlaag over het blad en dan kan de valse meeldauw het blad niet goed binnendringen."

"Zit de schimmel eenmaal in de plant dan raak je deze niet meer kwijt. Er zijn helaas geen curatieve middelen beschikbaar om de schimmel te bestrijden."

Hoe ontwikkelt valse meeldauw zich?
"De sporen van deze schimmel verspreiden zich via de wind. Eenmaal op het blad aanbeland dringt de schimmel in het blad en beschadigt zo het loof en uiteindelijk ook de bol."

"Valse meeldauw heeft een lange incubatietijd van zo’n 10 tot 19 dagen. Gemiddeld 14 dagen na de infectie zijn de eerste vlekken op het uienblad zichtbaar. Dit maakt het zo belangrijk om op tijd te starten met de preventieve middelen die we nog beschikbaar hebben."

Hoe kunnen telers beschermen tegen valse meeldauw?
"We adviseren op tijd in het seizoen te beginnen met twee bespuitingen met Zorvec Endavia en vervolgens af te wisselen met 1x Fandango. Daarna terug te gaan naar 1x Zorvec en dan 3 bespuitingen met Fandango met de inachtneming van de intervallen voor Fandango. Daarmee houd je in een normaal jaar valse meeldauw onder controle. Bij de derde bespuiting met Zorvec kan men eventueel een product toevoegen tegen bladvlekken als dat speelt in de betreffende teelt en regio. Zorvec is een sterk preventief middel tegen valse meeldauw dat binnen 20 minuten na spuiten in het blad doordringt en vervolgens een goede bescherming geeft."

"Is de infectiedruk in 2023 weer net zo hoog als in 2021, dan is het voorkomen van valse meeldauw een uitdaging. Maar nogmaals, start op tijd met het toepassen van een preventief middel."

Het goede moment om gewasbescherming te starten?
"Als het loof in de rij elkaar raakt. Dat is grofweg als het gewas drie of vier pijpen heeft. Hou de druk goed in de gaten i.v.m. weersomstandigheden en druk van naburige percelen."

"Bemest de uien gecontroleerd. Te veel stikstof zorgt voor een explosie van loof, terwijl het gaat om mooie uien. Veel loof maakt dat een plant vaak wat gevoeliger is voor kwalen zoals valse meeldauw en bladvlekkenziekte."

En verder in de toekomst?
"Vroege diagnostiek van schimmels zou  kunnen helpen om de bespuitingen op het juiste moment uit te voeren. Een BOS (beslissend ondersteunend systeem) waarmee infectiemomenten bepaald kunnen worden aan de hand van onder andere weersomstandigheden, zouden zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn."

Voor meer informatie:
Corteva Agriscience
Zuid-Oostsingel 24 D
4611 BB Bergen op Zoom
+31 (0)164 44 40 00
[email protected]   
https://www.corteva.nl/producten/gewasbescherming/zorvec-endavia.html   

Publicatiedatum: