Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vrijdag 12 mei open dag van 10.00 - 20.00 uur

'Bewaarschuur van de toekomst' geopend

Gisteren werd de 'bewaarschuur van de toekomst' geopend bij Akkerbouwbedrijf Van Peperstraten in Oude Tonge. Vrijdag 12 mei is van 10.00 tot 20.00 uur de open dag. De bewaarschuur van de toekomst is een ‘state of the art’ bewaarschuur geworden met zeer veel innovatieve en op de toekomst gerichte technieken gebouwd voor Akkerbouwbedrijf Van Peperstraten door Altez Agrarische Bouw, in samenwerking met Omnivent Techniek, ABG Solar en Nelisse Grond- en Infra.

"Als Nederlandse agrosector verbruiken wij veel fossiele energie en water. Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de opslag, drogen en koelen van landbouwproducten grote kansen liggen om het bewaarproces te verduurzamen."

"Akkerbouwbedrijf Van Peperstraten heeft als doel om haar landbouwproducten circulair en energieneutraal opslaan. Tijdens de open dag wordt een presentatie en rondleiding gegeven van de bewaar- en koeltechniek die Omnivent heeft gerealiseerd. Deze zorgt voor een slimme aansturing en energiebesparing tot wel 50%. Tegelijk blijft de kwaliteit van de producten optimaal met een minimaal bewaarverlies", aldus Omnivent.

Het doel van dit project is de demonstratie van een state-of-the-art energieneutraal OmniCuro bewaarsysteem, waarbij de opslag middels “Smart-control” de productkwaliteit maximaliseert, en energiegebruik minimaliseert en tot 50% bespaart. Het systeem maakt hiervoor gebruik van nieuwe algoritmiek gekoppeld aan een condens-droog principe. Binnen de innovatieve bewaarschuur wordt sensorisch op productkwaliteit gestuurd, waarna en zonder noemenswaardig energieverbruik de producten bewaard kunnen worden."

Het dakoppervlak van de opslagloodsen wordt daarbij, naast isolatie en ventilatie, gebruikt voor het opvangen van regenwater en de productie van elektriciteit middels zonne-energie uit PV-panelen. Via de geavanceerde “Smart-control” regeling zal de bewaarschuur in staat zijn te opereren op de intermitterend geproduceerde zonne-elektriciteit.

De opslagperiode dient hierbij zodanig te verlopen dat aan het eind van de opslagperiode de perfecte productkwaliteit, met een minimaal bewaarverlies, gereed ligt voor verwerking. Dit resulteert in een Nederlandse showcase van een circulaire bewaarschuur die energieneutraal landbouwproducten opslaat en klaar is voor toepassing op alle akkerbouwbedrijven.

De komende jaren zullen deze nieuwe technieken gemonitord worden waarin constant de afweging gemaakt moet worden tussen bedrijfseconomische effecten, klimaat, energieneutraliteit, carbon foodprint en circulariteit. Gezien de hedendaagse maatschappelijke discussies wordt dit een uitdagend proces vol discussies, maar de bewaarschuur van de toekomst heeft alles in zich om hier een mooie bijdrage aan te kunnen leveren.

Adres
Fam. Van Peperstraten
Tonisseweg 8
3255 LT Oude-Tonge

Voor meer informatie:
Cor van Maanen
Omnivent
Tel.: +31 (0)6 5514 6605
[email protected]

Publicatiedatum: