Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landbouwcommissie Europees Parlement wijst Natuurherstel af

Op 23 mei 2024 stemde de Landbouwcommissie van het Europees Parlement over afwijzing van het voorstel voor een natuurherstelwet. Deze afwijzing werd gesteund met 30 stemmen voor en 16 stemmen tegen, wat betekent dat een ruimte meerderheid van de Landbouwcommissie het huidige voorstel afwijst. Hoewel deze afwijzing als een advies moet worden opgevat, ziet LTO dit als een belangrijk signaal van dit 'zeer vergaande voorstel'. 

Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat & Energie: “We zijn blij met dit nieuws: de leden van het Europees Parlement delen onze inzichten over dit zeer ingrijpende en vergaande voorstel.”

LTO trekt al sinds het voorstel voor de Natuurherstelwet een jaar geleden naar buiten kwam aan de bel. Onlangs waarschuwde Michiels in Nieuwsuur dat het voorstel, dat fors hogere eisen stelt aan natuur binnen en buiten N2000-gebieden, zou kunnen leiden tot een nieuwe stikstofcrisis.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak: “We zien nu al dat Nederland op het gebied van stikstof volledig is vastgelopen door zichzelf opgelegde verplichtingen. Met het huidige voorstel voor de Natuurherstelwet wil de Europese Commissie lidstaten verplichten in hoog tempo met nóg meer onhaalbare doelen de natuurkwaliteit te verbeteren. Dat dergelijke vergaande voorstellen draagvlak verliezen wordt door de afwijzing van de Landbouwcommissie nu wel duidelijk.”

Afwijzing huidige voorstel
De afwijzing vond brede steun onder verschillende politieke fracties binnen het Europees Parlement. De gehele EVP, Renew, ECR en ID fractie steunden deze afwijzing, net als één lid van The Left. De afwijzing van dit voorstel in de Landbouwcommissie geldt echter slechts als advies. Op 15 juni stemt de Milieucommissie van het Europees Parlement over ditzelfde voorstel. Deze stemming is leidend naar aanloop van de plenaire stemming in juli. 

De Milieuraad van de Raad van de Europese Unie, waar Minister van der Wal namens Nederland het woord voert, neemt op 20 juni eveneens een positie in. Als het voorstel door de stemming in zowel de Milieucommissie van het Europees Parlement als de Milieuraad van de Raad van de Europese Unie komt, dan wacht de triloog fase, de fase waarin de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie voor een laatste keer onderhandelen voordat zij het voorstel definitief aannemen.

Bron: LTO Nederland 

Publicatiedatum: