Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter van der Beek, Bruin Export:

"Aan het einde van de rit schiet de prijs van de gele uien toch weer omhoog"

Tholen - Het Hollandse uienseizoen nadert nu echt zijn ontknoping. "De laatste uien worden nu verdeeld. Veel sorteerders stoppen ermee, enkel degenen met verplichtingen doen nog mee. Maar we zitten nu echt aan het einde van de rit en vrije gele uien zijn er bij de boer nauwelijks meer te vinden", vertelt Wouter van der Beek van Bruin Export.

"De prijs van de gele uien schiet momenteel weer omhoog. We gaan weer richting de 90-95 cent, dus het wordt weer spannend of we de euro weer gaan aantikken. En we hoeven na dit jaar niet meer te zeggen dat het niet kan, dat is allemaal angstaanpraterij gebleken. Zelfs in een markt waarin er nog tot juni uien beschikbaar zijn, blijken er kopers in het buitenland bereid de huidige tarieven te betalen. Dat is het mooie van zo'n jaar, iedereen raakt gewend aan de hoge prijzen. Voorheen was 30 tot 40 cent een hele mooie prijs, maar in het licht van dit seizoen is het maar karig", aldus de exporteur.


Wouter van der Beek

"Ook de beursnotering van de rode uien in Emmeloord ging weer omhoog, al vind ik die lastig te onderbouwen. De kwaliteit van de rode uien vind ik namelijk hard achteruit gaan. Alleen de mechanisch gekoelde uien uit de kistenbewaring zijn nog redelijk te vermarkten, maar voor de rest is het echt één voor twaalf", vervolgt Wouter. "Al met al is het een prachtig seizoen geweest met veel beweging en stemming. Daar wordt de hele sector toch blij van! Natuurlijk zaten de speculanten weleens in de weg, maar aan het einde van het seizoen heeft iedereen daar ook weer van geprofiteerd. Doe mij nog maar zo'n seizoen."

"Maar garanties hebben we niet en we moeten niet overmoedig worden. Het areaal wordt weer groter en op het moment dat we allemaal vijf tot tien ton uien meer van een hectare halen dan afgelopen jaar hebben we weer te veel uien. De scheidslijn tussen teveel en tekort is flinterdun. De opkomst van de nieuwe uien is goed en zeker op de zandgronden staan ze er goed voor. Op de kleigronden zijn er ook percelen met de nodige plantuitval door de grote buien, maar dat is allemaal heel plaatselijk."

"De afzet van de vroegste plantuien zou weleens heel goed kunnen worden. Wel heb je kans dat de plantuien van de tweede ronde samenvallen met de vroege zaaiuien. Dat geeft vaak wel wat prijsdruk, maar als Afrika aan de markt is en de beschikbaarheid is nog niet al te groot, dan moeten die ook wel hun weg weten te vinden. Ik heb er goede moed op, maar we moeten ook realistisch blijven dat prijzen afland van 15-20 cent nog steeds veel risico voor de koper met zich meebrengen."

Voor meer informatie:
Wouter van der Beek
Bruin Export
De Kil 46
8255 RR Swifterbant
Mob: 06-54202242 
[email protected]
www.bruinexport.com