De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou graag controletaken in haar pakket voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) willen afstoten. Hiernaar is onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat dat 'niet eenvoudig' is. Het onderzoeksrapport dat op 5 juni in de Staatscourant is gepubliceerd leert dat:
- de taken moeilijk los te maken zijn van andere taken die de NVWA bij agrariërs uitvoert;
- de regelingen van het GLB 'sterk in beweging' zijn, 'nog niet stabiel' en 'behoorlijk complex';
- bovendien zien de onderzoekers nog geen alternatieve organisaties die taken over kunnen nemen.
De onderzoekers doen wel aanbevelingen om een mouw te passen aan de door de NVWA aangekaarte problemen die men ervaart, maar zien de NVWA wel als 'de oren en ogen in onder andere de agrarische wereld', waardoor taken weghalen niet makkelijk is. Ondertussen wijzen zij er ook op dat RVO, waterschappen en omgevingsdiensten ook onder druk staan, en hierdoor proberen taken buiten hun pakket te krijgen door 'scherper' te formuleren.
In een lijstje aanbevelingen stellen de onderzoekers voor in ieder geval de NVWA in 2023 en 2024 nog GLB-controletaken te laten doen. In 2025 zou dan een evaluatie moeten volgen, omdat dan ook een 'midterm review' van de GLB op de rol staat. Ook pleit men voor 'meer risicogerichte' controles en innovaties aan de kant van de te controleren bedrijven die controles efficiënter kan maken.