Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA wil minder taken, maar dat kan niet zomaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zou graag controletaken in haar pakket voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) willen afstoten. Hiernaar is onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat dat 'niet eenvoudig' is. Het onderzoeksrapport dat op 5 juni in de Staatscourant is gepubliceerd leert dat:

  • de taken moeilijk los te maken zijn van andere taken die de NVWA bij agrariĆ«rs uitvoert;
  • de regelingen van het GLB 'sterk in beweging' zijn, 'nog niet stabiel' en 'behoorlijk complex';
  • bovendien zien de onderzoekers nog geen alternatieve organisaties die taken over kunnen nemen.

De onderzoekers doen wel aanbevelingen om een mouw te passen aan de door de NVWA aangekaarte problemen die men ervaart, maar zien de NVWA wel als 'de oren en ogen in onder andere de agrarische wereld', waardoor taken weghalen niet makkelijk is. Ondertussen wijzen zij er ook op dat RVO, waterschappen en omgevingsdiensten ook onder druk staan, en hierdoor proberen taken buiten hun pakket te krijgen door 'scherper' te formuleren.

In een lijstje aanbevelingen stellen de onderzoekers voor in ieder geval de NVWA in 2023 en 2024 nog GLB-controletaken te laten doen. In 2025 zou dan een evaluatie moeten volgen, omdat dan ook een 'midterm review' van de GLB op de rol staat. Ook pleit men voor 'meer risicogerichte' controles en innovaties aan de kant van de te controleren bedrijven die controles efficiƫnter kan maken.

Bekijk het volledige rapport hier.