Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van nakorting naar ledenuitkering bij CZAV

Eens in de drie jaar wordt het uitkeringssysteem van CZAV herzien. Aan de ledenraad is het de taak om het systeem officieel vast te stellen na voorstel van de directie. Afgelopen december werd het nieuwe uitkeringsbeleid goedgekeurd door de ledenraad. Daarmee vervalt het nakortingssysteem en komt de ledenuitkering daarvoor in de plaats, zo meldt CZAV.

Nakortingssyteem
In het oude systeem werd het behaalde resultaat over een boekjaar teruggelegd in de vorm van een nakorting. Hierbij ging het om het resultaat van de ‘boergerelateerde’ activiteiten, oftewel over de omzet gewasbescherming, kunstmest, veevoeders, organische mest en maïs- en uienzaden. De nakorting werd naar rato van omzet aan de leden en klanten van CZAV terugbetaald. De uitbetaling daarvan vond altijd plaats in het najaar.

Nieuw systeem
De ledenuitkering zal plaatsvinden op basis van de omzet van een lid in het boekjaar voorafgaand aan het jaar van uitkering. In de praktijk zal dit dus nagenoeg overeenkomen met de wijze waarop de nakorting werd berekend. De afgelopen jaren kwam het systeem van nakorting onder druk te staan, omdat de resultaten op boerenhandel sterk fluctueren. Met de ledenuitkering kan het via de algemene reserve beter worden gereguleerd. Zo ontstaat er een stabielere en voorspelbaardere uitkering. Omdat het uitkeringsbedrag in de jaarvergadering van de ledenraad wordt toegelicht, zal de ledenuitkering later worden uitgekeerd.

Het totale resultaat
Bij de ledenuitkering zal het totale resultaat van CZAV meetellen, dus niet alleen de ‘boergerelateerde’ activiteiten. In die zin wordt de uitkering verbreed. De omvang van de uitkering hangt af van het behaalde resultaat en wat vrij beschikbaar is gezien solvabiliteit, investeringen en risico’s in de komende jaren. In het nieuwe systeem spreken we over een ledenuitkering. Zoals het woord het al aangeeft, gaat het om een uitkering voor leden van de coöperatie. Daarom ontvangen vanaf dit boekjaar alleen leden de ledenuitkering.

Bron: CZAV

Publicatiedatum: