Maandag 12 juni, vindt van 13.30 - 17.30 uur in de Tweede Kamer een rondetafelgesRondeprek plaats waarbij de btw-verlaging op groenten en fruit centraal staat. Dit gesprek wordt georganiseerd vanuit de Vaste Kamercommissie van het ministerie van VWS, zo meldt GroentenFruit Huis.
Algemeen directeur Janine Luten zal namens GroentenFruit Huis de groente- en fruitsector daar aan tafel vertegenwoordigen. Ter input heeft GroentenFruit Huis een position paper opgesteld.
Het rondetafelgesprek kan gevolgd worden via de livestream en is ook toegankelijk voor publiek. Het gesprek is opgedeeld in vier blokken: Wetenschap - met onder andere Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas aan het Erasmus MC; Fiscalisten - met onder andere Jeroen Bijl, hoogleraar indirecte belastingen aan de Nyenrode Business Universiteit; Gedragseconomen - o.a. Coosje Dijkstra, assisten professor aan de VU en Organisaties met naast Janine Luten ook Diena Halbertsma, voorzitter Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.
Op woensdag 14 juni zal er tevens een Kamerdebat Financiƫn plaatsvinden waar btw-verlaging groenten en fruit ook op de agenda staat.
"Afschaffing btw-tarief op groente en fruit nodig om obesitasepidemie te doorbreken"
Feike van der Leij, Lector Health & Food, Hogeschool Inholland, gaat in het kader van ANP Expert Support in op het geplande rondetafelgesprek van maandag over het afschaffen van btw op groenten en fruit.
"Het kabinet twijfelt of het nultarief voor groenten en fruit moet worden doorgezet. De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt vandaag tijdens een rondetafelgesprek met wetenschappers, fiscalisten, gedragseconomen en organisaties over het onderwerp. Afschaffing van BTW is een praktische en uitvoerbare maatregel die de toegankelijkheid en consumptie van gezonde voeding stimuleert en zo bijdraagt aan de algehele gezondheid van de Nederlandse bevolking.
De prijsmaatregel is op korte termijn in te stellen voor de categorie vers en diepvries. Het is een duidelijk te definiƫren categorie en beslaat meer dan 90 procent van de omzet van groente en fruit, want snijden, schillen, blancheren en invriezen gelden niet als bewerking.
De kosten voor de overheid om de BTW op deze producten af te schaffen, wordt ruimschoots gecompenseerd door de besparingen op de gezondheidszorg, omdat een gezonder dieet zal leiden tot minder gezondheidsproblemen op de lange termijn. Ook kan de afschaffing van BTW gepaard gaan met aanvullende maatregelen, zoals een suikertaks, om de consumptie van ongezonde voeding te ontmoedigen en een schokeffect teweeg te brengen in het consumptiegedrag.
Het is duidelijk dat er in de samenleving steeds meer aandacht komt voor het belang van gezond en duurzaam eten, en het is tijd dat beleidsmakers deze trend ondersteunen."
Bron: Hogeschool Inholland / GroentenFruit Huis