Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aanvoer primeur aardappelen flink toegenomen op Duitse markt"

De Duitse beschikbaarheid van vroege aardappelen is sterk toegenomen. Ook het aanbod uit Frankrijk steeg. De aanvoer uit Italië en Cyprus bleef een belangrijke rol spelen, maar het aandeel ervan nam op bepaalde momenten af en sommige rassen verdwenen uit het assortiment. Volgens de BLE kwam er alleen aanvullend product uit Nederland.

De grotere beschikbaarheid had soms invloed op de prijzen, die op sommige plaatsen licht daalden. Er was ook interesse voor aardappelen uit de bewaring, dankzij de lage prijzen hiervan. Toch was het duidelijk dat het einde van dit seizoen in zicht was.

Rheinland-Pfalz:
Oude aardappelen zijn nauwelijks meer verkrijgbaar. De aanvoer van vroege aardappelen uit centrale landen is schaars en hoog geprijsd. Tijdelijke vertragingen in de aanvoer zijn nu overwonnen. De kwaliteit van het Duitse product is goed en de prijsverwachtingen zijn hoog. De komende dagen worden vastkokende aardappelen verwacht.

Schleswig-Holstein:
Het grootste deel van de oogst van 2022 is ook in Schleswig-Holstein op de markt gebracht. Losse Duitse producten of geïmporteerde aardappelen zijn momenteel op de markt te vinden. De landen van herkomst zijn een bonte mengeling: ze variëren van Israël tot Egypte tot Cyprus, en er is ook weinig Spaans product beschikbaar. In het noorden zijn ook primeur aardappelen uit Zuid-Duitsland verkrijgbaar. Het duurt tot ongeveer het einde van de maand/begin juli voordat de lokale producten stevig in de schil zitten. Knollen uit de Pfalz en het Burgdorf-gebied in Nedersaksen zullen eerder hun schilvastheid bereiken en zullen dan het lokale aanbod uitbreiden. De aardappelen uit de Pfalz worden eind volgende week verwacht.

Al met al zijn aardappelen momenteel een schaars goed, er kan niet altijd aan de vraag worden voldaan. Sommige prijzen in de retail zijn gestegen. De lokale koersen zijn opgeschort tot de hoofdoogst. Vroege aardappelen worden grotendeels geïrrigeerd vanwege de droogte.

Baden-Württemberg:
De prijzen voor geïmporteerde aardappelen zijn de afgelopen weken flink gestegen. Voor Spaans product werd er in individuele gevallen al 120 euro per 100 kg betaald. Daarbuiten zijn de vermelde prijzen zeer wisselend. Sommigen noemden 100 euro per 100 kg als het maximaal haalbare, anderen 108 euro.

Voor de meeste klanten gaat het echter niet om de prijs. Er is bijna geen product meer beschikbaar, alles is al in programma's verkocht. Product dat nog geoogst wordt, wordt in Andalusië afland verkocht aan Spaanse verpakkers voor 90 euro per 100kg. Latere aanvoer uit Israël en Egypte vullen de gaten. Het potentieel is echter zeer beperkt. In Egypte worden pootaardappelen over geëxploiteerd of worden rassen en kwaliteiten verscheept die hier slechts een beperkte afzetmarkt hebben. Er worden dan ook prijzen van minder dan 80 euro per 100kg genoteerd. Israëlische primeur aardappelen zijn mogelijk al zoveel mogelijk van de binnenlandse markt verdwenen, al zijn ze voor sommige verpakkers in dit land nog tot half juni beschikbaar. Daarna worden ze aangevuld met aardappelen uit het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied, die al maanden geleden geprogrammeerd werden.

Publicatiedatum: