Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GroentenFruit Huis reflecteert op Algemene Ledenvergadering en tekent Green Deal Duurzame Zorg

Het af- en aantreden van bestuursleden, het bespreken van verenigingszaken, het ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg en de inbreng van econoom Han de Jong, waren de ingrediënten van de Algemene Ledenvergadering (ALV) en het relatie-event van GroentenFruit Huis dat werd gehouden op het landgoed VIDAA in Bergschenhoek op de langste dag van het jaar.

Voorzitter GroentenFruit Huis, Cathy van Beek, opende de dag door stil te staan bij de ontwikkelingen die zich afgelopen jaar hebben voorgedaan. Zo gaf ze aan dat het als sector cruciaal is om je aan te passen aan de veranderingen die plaatsvinden en dat er volop potentie is om bij te dragen aan een gezonde wereld.

De directie lichtte het jaarverslag toe, waarna de jaarrekening over 2022 werd toegelicht en goedgekeurd door de aanwezige leden.

Wisseling bestuur
Tijdens de Algemene Ledenvergadering namen de leden afscheid van twee bestuursleden. Erik Bongaerts (Frankort en Koning) en Sandra Bogaard (Fris-Co. Fruit & Vegetables) werden bedankt voor hun inzet door voorzitter Cathy van Beek. Vice-voorzitter Jelle Kuijper (Evers Specials) werd herkozen. Adriëlle Dankier (Nature's Pride), Erik Gipmans (Fossa Eugenia) en Ron Toet (Combilo) werden verwelkomd als nieuw bestuurslid. De vicevoorzitter blikte kort terug op één jaar voorzitterschap van Cathy van Beek. "Een voorzitter die de bestuursleden uitdaagt en er alles aan doet om de verbinding met de zorgsector te versterken."

Hoe werkt Europa?
Bert van Slooten, hoofdredacteur Brusselse Nieuwe, sprak over de invloed van Europa op wetgeving waar we hier in Nederland dagelijks mee te maken hebben. In Europa heb je drie partijen: De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement. De Europese Commissie is de enige die wetsvoorstellen mag doen. De overige twee mogen daar dan vervolgens hun visie op geven. Een goede relatie met commissieleden is volgens van Slooten cruciaal om invloed uit te kunnen oefenen op wetsvoorstellen. Hij nam de leden mee in hoe de politiek in Europa in elkaar steekt en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Volgens Van Slooten is het zaak om er zo vroeg mogelijk bij te zijn; "Hoe eerder, hoe beter en hoe gemakkelijker het is om invloed uit te oefenen."

Relatie-event
Aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering vond het relatie-event van GroentenFruit Huis plaats. Algemeen directeur GroentenFruit Huis, Janine Luten presenteerde leden en relaties de corporate story van de groente- en fruitsector. De drieënhalve minuut durende video genaamd 'Toekomst vol mogelijkheden' schetst het verhaal over de maatschappelijke uitdagingen en de oplossingen die de groente- en fruitsector daar voor in huis heeft.

Vervolgens was het woord aan Han de Jong van Crystal Clear Economics, 'huiseconoom' van BNR Nieuws Radio en voormalig Chief Economist bij ABN AMRO. Hij gaf zijn visie op de huidige macro-economische situatie. Hij loopt al heel wat jaren mee, maar zoveel als er vandaag de dag aan de hand is heeft hij niet eerder gezien. Een pandemie met lockdowns, logistieke verstoringen, explosie van de gasprijzen, uitbreken van de oorlog, weer dalende gasprijzen en inflatie. De naschokken van deze gebeurtenissen zullen volgens hem nog lang voelbaar en zichtbaar zijn.

Tenslotte ondertekenden een aantal bestuursleden van GroentenFruit Huis de Green Deal 'Duurzame zorg voor gezonde toekomst 3.0'. De ambities van de groente- en fruitsector sluiten naadloos aan bij de doelen in de Green Deal Duurzame zorg.

Nieuwe Green Deal
Het creëren van een leefomgeving die de gezondheid bevordert in en buiten zorginstellingen, Bewustwording en Reductie van de CO2-uitstoot zijn onder andere de thema's die in de nieuwe Green Deal 'Duurzame zorg voor een gezonde toekomst 3.0' aan bod komen. Op de Algemene Ledenvergadering van GroentenFruit Huis, die plaatsvond op 21 juni jl. werd de nieuwe Green Deal ondertekend door het bestuur.

Naast haar rol als voorzitter van het bestuur van GroentenFruit Huis speelt Cathy van Beek al jaren een belangrijke rol in de zorgsector, waarbij het gaat om de verduurzaming van de zorg in brede zin. Zo is zij Ambassadeur Zorg bij MVO Nederland. Tijdens de Algemene Ledenvergadering lichtte Cathy van Beek toe wat de Green Deal inhoudt en benadrukte zij het belang van de acties die voortkomen uit de Green Deal en de link met de groente- en fruitsector. "Het is van groot belang dat verschillende sectoren samenwerken om de gewenste uitkomsten te behalen". Cathy van Beek gaf de aanwezigen tot slot mee: zoek de zorg op en geef aan dat je samen wilt optrekken om de doelstellingen ten behoeve van cliënten, patiënten, bezoekers en medewerkers (fruit op het werk) te bereiken onder het motto "Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder".

Voor de gelegenheid had Dr. Koen Joosten, kinderarts-intensivist in het Erasmus MC Sophia, een boodschap ingesproken om het belang van de Green Deal te onderstrepen. In de Green Deal worden een aantal punten aangescherpt als het gaat over gezondheid en duurzaamheid in alle sectoren. "In Nederland zitten we in een transitie waarbij we groener en plantaardiger moeten gaan eten. Dit zal enorme gezondheids-bevorderende effecten met zich meebrengen", benadrukte Joosten. "De sleutel voor een succes naar een andere maatschappij ligt in de groente- en fruitsector", aldus Joosten.

De ambities van de groente- en fruitsector passen bij de doelen in de Green Deal Duurzame zorg. De website Veggipedia.nl past bijvoorbeeld prima bij doel 1: gezondheidsbevordering. Hiermee kunnen zorgprofessionals geïnformeerd en geïnspireerd worden. Met de juiste informatie kan de groente- en fruitsector bijdragen aan meer kennis als het gaat om de duurzame aspecten van de productie en consumptie van groenten en fruit. Dat past bij het tweede doel uit de Green Deal: het vergroten van de bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom. De ontwikkeling van de Product Environmental Footprint (PEF) kan bijdragen aan doelstelling 3: het verminderen van de CO2-emissie. De PEF maakt ook voor zorgaanbieders inzichtelijk waar de grootste milieu-impact zit.

Om de samenwerking te verzegelen ondertekende het bestuur in aanwezigheid van leden en relaties de Green Deal 'Duurzame zorg voor een gezonde toekomst 3.0'.

De dag werd informeel afgesloten op het Midzomerfestival. Hier was volop gelegenheid om te netwerken, met elkaar van gedachten te wisselen en de langste dag te vieren.

Bekijk hier het volledige online jaarverslag 2022

Hieronder een impressie van de dag
Foto's: Rolf van Koppen Fotografie

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
+31 (0)79 368 11 00
info@groentenfruithuis.nl
www.groentenfruithuis.nl

Publicatiedatum: