Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
5 miljoen voor Nederland en bijna 4 miljoen voor België

Europese Commissie trekt 430 miljoen extra uit ter ondersteuning van de landbouw

De Europese Commissie stelt voor aanvullende financiering vrij te maken voor telers in de Europese Unie die worden getroffen door ongunstige weersomstandigheden, hoge kosten en diverse markt- en handelsgerelateerde kwesties. Het nieuwe steunpakket zal bestaan uit 330 miljoen euro voor 22 lidstaten. Daarvan is circa 5 miljoen bestemd voor Nederland. Daarnaast zou voor Belgische telers bijna 4 miljoen euro klaarliggen.

Bovendien hebben de lidstaten het op 3 mei gepresenteerde steunpakket van 100 miljoen euro voor telers in de overige 5 lidstaten Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemeniƫ en Slowakije goedgekeurd.

Lidstaten mogen het Europese steunbedrag tot 200% aanvullen met nationale middelen. De nationale autoriteiten zullen de steun rechtstreeks aan de landbouwers verdelen. De betalingen moeten uiterlijk op 31 december 2023 zijn gedaan. De betrokken lidstaten zullen de Europese Commissie in kennis moeten stellen van de details van de uitvoering van de maatregelen, met name de criteria die worden gebruikt om de steun te berekenen, het beoogde effect van de maatregel, de evaluatie ervan , en de maatregelen die zijn genomen om concurrentievervalsing en overcompensatie te voorkomen.

Naast deze directe financiƫle steun stelt de Europese Commissie voor om hogere voorschotten van middelen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid toe te staan. Tot 70% van hun rechtstreekse betalingen en 85% van de betalingen voor plattelandsontwikkeling met betrekking tot areaal en dieren zouden vanaf half oktober beschikbaar kunnen zijn voor telers om hun liquiditeitssituatie te verbeteren.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: