Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Oostenrijkse winteruien van goede kwaliteit, maar opbrengst gering"

De Oostenrijkse markt voor vroege aardappelen laat een ongewoon beeld zien voor deze tijd van het jaar. Normaal gesproken stijgen de opbrengsten per hectare en dus ook het beschikbare aanbod snel in juni en komen de telersprijzen dienovereenkomstig onder druk te staan. Dit jaar is dat volgens de LKÖ echter nog niet het geval. Na de vertraging door het natte en koude voorjaar, zorgde de eerste hittegolf met temperaturen van ruim boven de 30 graden vorige week voor een beperkte volumegroei op de aardappelvelden. De opbrengst per hectare in Oost-Oostenrijk bedroeg op veel plaatsen slechts 20 tot 25 ton.

Tegenover de beperkte opbrengst staat echter een grote vraag, zodat de vroege aardappelvelden snel moeten worden gerooid. In Burgenland bijvoorbeeld is de vroege aardappeloogst al voltooid. De telersprijzen zijn vorige week slechts licht gedaald. In Neder-Oostenrijk en Stiermarken was de prijs aan het begin van de week meestal 48,- tot 50,- euro/100 kg. In Opper-Oostenrijk vordert de oogst ook snel met opbrengsten per hectare van 25 tot 30 ton - de prijzen voor vroege aardappelen lagen hier het laatst op 55,- euro/100 kg.
Toenemend aanbod van uien
De Oostenrijkse winteruienoogst gaat door met goede kwaliteiten maar lage opbrengsten. Het beschikbare aanbod neemt gestaag toe als gevolg van de oogst, maar kan zonder grote problemen op de markt worden gebracht. Dit is ook te danken aan de goede exportresultaten. De prijzen zijn vorige week licht gedaald. Aan het begin van de week bedroegen de prijzen voor uien van de nieuwe oogst, schoongemaakt en gesorteerd in dozen, meestal 70 tot 75 euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit.

Worteloogst begonnen - nog geen prijzen bekend
Het Neder-Oostenrijkse wortelenseizoen 2023/24 is begonnen. Eind vorige week werden in Neder-Oostenrijk de eerste vroege wortelen geoogst voor de foodretail. De hoeveelheden zijn echter nog zeer beheersbaar. Er zijn nog geen prijzen genoemd.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: