Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 worden de bepalingen van een nieuw decreet van kracht, dat in Frankrijk de verkoop van onbewerkte groenten en fruit in plastic verpakkingen verbiedt, zo schrijft Agroberichten Buitenland. Dit nieuwe decreet verscheen op 21 juni in het Journal Officiel (Staatscourant), zes maanden nadat het eerste ontwerp was vernietigd door de Conseil d'Etat (Raad van State).

De Franse wet tegen afval en ter bevordering van circulaire economie (Agec) verbood in principe al sinds 1 januari 2022 de retail- en detailverkoop van verse groenten en fruit in plastic, behalve wanneer ze verkocht worden in verpakkingen van meer dan 1,5 kg. Vanaf 1 juli wordt dit verbod opnieuw van kracht, met een uitzondering voor 29 groenten en fruit en voor rijp fruit, zijnde "groenten en fruit met een risico op bederf wanneer ze los worden verkocht".

Wat zijn de nieuwe bepalingen?
Een eerder decreet, van 8 oktober 2021, werd op 9 december 2022 vernietigd door de Franse Raad van State. Die oorspronkelijke tekst voorzag in een geleidelijke vermindering van de lijst van groenten en fruit die in kunststofverpakkingen mogen worden verkocht en in een vrijstelling van de regel tot juni 2026 voor bepaalde bijzonder kwetsbare levensmiddelen. Naar aanleiding van deze beslissing van de Raad van State heeft de Franse regering een nieuwe tekst opgesteld en ingediend bij de Europese Commissie.

De nieuwe tekst, gepubliceerd op 21 juni 2023, bevat een lijst van 29 vruchten en groenten die zijn vrijgesteld van het verbod, naast rijp fruit ("verkocht aan de consument wanneer het volledig rijp is") en gekiemde zaden. Elastische banden voor het groeperen van verschillende kleine groenten (radijs, wortelen, kruiden) zijn verder toegestaan.

Welke groenten en fruit zijn vanaf 1 juli 2023 vrijgesteld van het verbod op plastic verpakkingen?

  • Andijvie, asperges, broccoli, champignons, primeuraardappelen, primeurwortelen en babywortelen.
  • Sla, veldsla, jonge scheuten, aromatische kruiden, spinazie, zuring, eetbare bloemen en taugé.
  • Kersen, veenbessen, lingon bessen en kruisbessen.
  • Rijp fruit, d.w.z. fruit dat aan de consument wordt verkocht als het volledig rijp is en dit op de verpakking staat aangegeven.
  • Gekiemde zaden.
  • Frambozen, aardbeien, blauwe bessen, bramen, rode bessen, vlierbessen, moerbeien en rode bessen, zwarte bessen en kiwibessen.

Welke soorten zijn niet langer vrijgesteld?
Ongeveer tien soorten groenten en fruit zijn niet langer vrijgesteld van het verbod op plastic verpakking, waaronder geribbelde tomaten, langwerpige tomaten uit het ‘hartsegment’, cherry- of cocktailtomaten, vroege uien, vroege rapen, spruiten, sperziebonen, druiven, perziken, nectarines en abrikozen.

Voorraad plastic verpakkingen te gebruiken tot 31 december 2023
Het verbod gaat daadwerkelijk gelden in Frankrijk per 1 juli 2023. Echter, om de voorraden verpakkingen nog te kunnen gebruiken, mogen groenten en fruit die niet zijn vrijgesteld nog tot 31 december 2023 worden verkocht in verpakkingen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: