Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alexis Mul, Temu BV Holland

"Hogere prijzen voor knoflook dit jaar"

Tholen - Vorige week had de knoflookafdeling van de Spaanse telersvereniging Asaja gemeld dat ongeveer 30% van de knoflook op de velden niet zal worden geoogst als gevolg van aanhoudende regens eind mei en begin juni. "Ik heb niet echt kijk op precieze cijfers, maar ik heb wel gehoord dat in Cuenca, het belangrijkste knoflookgebied in Spanje, er heel veel problemen zijn door het water op de velden", zegt Alexis Mul, eigenaar van Temu BV Holland en Ibergarlic SL Spain, vanuit het Spaanse Córdoba.

In de omgeving van Cuenca is vrijwel alle knoflook aangetast door de regen, maar in de omgeving van Córdoba is een groot gedeelte van de knoflook nog gered van waterschade. Dit komt grotendeels doordat de knoflook in de omgeving van Córdoba (Andalucía) altijd een aantal weken eerder wordt geoogst dan in het noorden en men met het oog op de dreigende regenval, een grote hoeveelheid personeel het veld op stuurde om zoveel mogelijk te oogsten.

"De streek rond Córdoba is het tweede grootste teeltgebied. Het probleem is hier de droogte, wat onzekerheid met zich meebrengt wat betreft irrigatiemogelijkheden. Niet weten of je voor volgend seizoen over voldoende water zal beschikken, kan natuurlijk een rem zetten op de aanplant."

Deze winter werd er zeker hier in het zuiden van Spanje druk gespeculeerd over het eventueel niet planten van knoflook voor het volgende seizoen, vanwege de onzekerheid over het mogen irrigeren. Ondanks het feit dat er toch heel wat water is gevallen (ook hier in het zuiden), is de gemiddelde stand van de stuwmeren niet meer dan 24% momenteel in Andalucía, dus de onzekerheid is niet weggenomen.

Toch zijn er volgens Alexis nog heel wat telers in Cuenca op tijd, net vóór de regens, met de oogst van de Spring knoflook begonnen. "Maar voor de Morado knoflook, de laatste soort, wordt het lastiger. Het heeft vorige week nog geregend. Ook de industrie zal met een groot deel van de knoflook die niet voor de versmarkt geschikt is niets kunnen aanvangen. Anderzijds zal de opbrengstdaling zeker helpen om de prijs omhoog te krijgen, want ik zie andere herkomstgebieden niet meteen het gat opvullen. Ik denk overigens niet dat Egypte een bepalende speler zal worden in de nabije toekomst op het vlak van droge knoflook."

Men was dus op tijd hier in het zuiden, maar niet in de omgeving van Cuenca. De knoflook zal wel geschikt zijn voor industrie, maar indien een heel veld enkel industriekwaliteit bevat, zal men zeker besloten hebben om dat veld niet te oogsten.

De knoflook die Temu verhandelt, komt bijna allemaal uit China. "De kwaliteit van de Chinese knoflook is best prima dit seizoen en de prijs ligt momenteel toch al een 10 à 20% hoger dan vorig jaar. Het Spaanse product is zo’n 80 cent duurder dan vorig seizoen. Misschien kan Argentinië wel van de situatie profiteren nu de Spaanse knoflook zo duur wordt", zegt Alexis.

"Sinds ons gesprek, heb ik vernomen van mijn collega dat de kwaliteit van de Chinese knoflook niet best is, want ook daar heeft men veel regen gehad voor de oogst en voor zover ik weet heeft alle Chinese knoflook last van zwarte vlekken op de huid. De vraag is natuurlijk of de markt daar dit jaar genoegen mee gaat nemen, indien er geen goede alternatieven zijn", besluit Alexis.

Voor meer informatie:
Alexis Mul
Temu BV Holland
Hazenkoog 17a
1822 BS Alkmaar
Tel: (+31) 72 5673100 (Nederland)
Tel: +34 676 556564 (Spanje)
info@temu.nl
www.temu.nl