Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen Duthoo, Warnez Potatoes:

"Zeer hoge aardappelprijzen bijna niet uit te leggen aan je klanten"

Tholen - Het is een moeizame periode op de aardappelmarkt met zeer hoge prijzen en een gebrek aan goede kwaliteit aardappelen. "Importaardappelen zijn zeer prijzig en de nieuwe oogst verloopt ook uiterst problematisch. Eigenlijk gaat het verhaal al terug naar de zomer van 2022", vertelt Jurgen Duthoo van Warnez Potatoes.

"Het is het hele seizoen al moeizaam geweest", legt Jurgen uit. "In de zomer van 2022 was het zeer droog, waardoor de aardappelen sneller zijn geëvolueerd in de bewaring. Het heeft ertoe geleid dat we in mei al moesten schakelen naar de import. Alleen waren op dat moment Israël en Egypte in de markt, die ook problemen hadden met kwaliteit en er daardoor fors geld neergelegd moest worden voor goede kwaliteit aardappelen. Hetzelfde gold later voor Spanje en Portugal, waar de droogte ook voor minder opbrengsten en gebrek aan kalibers heeft gezorgd."

Het betekent dat de verpakker eigenlijk de prijzen moet doorberekenen om nog enigszins marges te kunnen maken. "Echter is het moeilijk om alles door te berekenen richting de retail. De grondstof gaat praktisch maal 2, maar het is heel moeilijk om dit uitgelegd te krijgen aan je klanten. Consumenten gaan ook niet het dubbele betalen voor hun aardappelen. De prijzen zijn wel iets omhoog gegaan, maar je kunt zeker niet alles doorberekenen helaas."

Belgisch teeltseizoen problematisch
Dus kijkt de specialist naar de komende weken in de hoop voor wat verlichting op de markt, maar de nieuwe oogst in bijvoorbeeld Duitsland, maar ook het eigen België zijn weinig hoopgevend. "De volgende stap zou Duitsland zijn, maar als ik daar vandaag de dag naar kijk, zien we ook al dat deze niet goedkoper zullen zijn. Daarnaast is het teeltjaar 2023 begonnen in België, maar is het toch algemeen bekend dat hier de omstandigheden ook niet ideaal zijn. Koude en natte periodes in maart en april hebben ertoe geleid dat de telers pas in mei het veld op konden."

"Bovendien zijn er behoorlijk wat problemen met het pootgoed", vervolgt Jurgen. "Deels gevolg van de genoemde omstandigheden in de zomer van 2022, toen het pootgoed gerooid werd. Daarnaast hadden de telers het pootgoed al klaar om poten, maar konden ze het veld niet op. Dat begon dus al langzaamaan te kiemen, wat weer verwijderd moest worden voor het de grond in kon. Dit doet de kwaliteit ook geen goed. Dan gaat het vervolgens de grond in en volgt er een hele lange droge periode, waarbij zeer intensief geïrrigeerd moet worden om de grond zacht te krijgen. We zien nu dus dat de velden, ondanks een aantal buien, onregelmatig ontwikkelen. Er zijn delen waar je al mooie groei ziet, maar ook delen waar nog helemaal geen knollen onder planten zitten of planten zelfs al deels aan het verrotten zijn. Het is moeilijk te kwantificeren, maar dat er zorgen zijn, staat buiten kijf."

Hoe de specialist dan naar de komende periode kijkt? "Regen in juli zou de aardappelen zeer goed kunnen doen, maar voor nu is er nog altijd weinig regen voorspeld. Hier en daar wel wat buitjes, maar onvoldoende om de oogst te redden. Water zal nodig zijn, maar het ziet ernaar uit dat het seizoen 2023 problematisch van start zal gaan. Daardoor zullen we nog even moeten kijken naar import, maar zoals gezegd is dat zeer prijzig. De vraag is wanneer er verlichting van de prijzen op zal treden. Er is sprake van een uitbreiding van 2 procent van het aardappelareaal in België, maar als je met een zwakke opbrengst zit, betekent dit uiteraard niet meer volume. Het zullen spannende weken worden."

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
info@warnezpotatoes.be
www.warnezpotatoes.be