Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Duurzaamheid verandert je denken”

Met Groen Goud plant Goud Biervliet een zaadje voor de toekomst

Tholen - Langs de N61 in Biervliet heeft familiebedrijf en uienhandel Goud Biervliet naast hun bedrijfspand een snellaadstation “Groen Goud Biervliet” voor elektrische auto’s geopend. Daarmee hebben ze een primeur in Nederland waarmee het familiebedrijf inspeelt op toekomstige groei van elektrisch rijden en het bieden van een aangename wachttijd tijdens het laden. De weg daarnaartoe was voor de familie een keerpunt in denken en ondernemen.

Marcel Goud op het uitzichtpunt bij het zonnepark

Dat de familie Goud zich verdiepte in energie kwam voort uit één van de grote ergernissen van een ondernemer: de overheidsdienst RUD kwam bij hen langs om te informeren naar welke energiebesparende maatregelen de uienhandel nam. “Weer iemand die je komt vertellen wat je moet doen,” was hun eerste reactie. De ventilatoren die nodig zijn voor de uienbewaring, gebruiken nogal wat energie. Het was dus slim om te investeren in zonnepanelen en toen leek het plaatsen van een laadpaal ook wel handig.

Weggetjes
Het was het eerste weggetje dat leidde tot verandering, naar het zien van kansen én een duurzame mindset. Een naburig stuk onbruikbare landbouwgrond dat te koop kwam, bedrijfsopvolging, de toekomst van de nieuwe generatie, vergrijzing van de uiensector, verzilting van de bodem, de energietransitie… Al deze weggetjes kwamen uit op een rotonde, vertelt Marcel Goud. Goud merkt al dat het steeds lastiger is om in Zuidwest-Nederland aan voldoende goede uien te komen, reden om te willen diversifiëren in bedrijfsvoering. Langzamerhand werd het idee geboren voor een snellaadstation.

Uienhandel zit in de genen van de familie. De vader van John, Marcel en Jaap Goud startte in 1988 een eigen bedrijf op in Biervliet, gespecialiseerd in de uienhandel, teelt van plantuien en zaadverkoop. Insteek is altijd geweest om niet te groeien, maar de kernactiviteiten goed uit te voeren. Bewust koos het bedrijf ervoor om niet zelf te gaan sorteren en verpakken, maar een rol in de keten te vervullen als tussenschakel tussen de telers en verpakkers en exporteurs.
Het nieuwe zaadje Groen Goud moet uitgroeien tot een heel andere loot van het bedrijf. Dat vergt ook een andere manier van ondernemerschap: consumentgericht. “Als familiebedrijf kijk je naar de lange termijn. Onze opvolgers moeten straks verder kunnen met het bedrijf. Vooral zij hebben het project snellaadstation heel enthousiast opgepakt,” benadrukt Marcel.

Startpunt
“Een belangrijk startpunt was: waarom zouden ze bij ons gaan laden?”, vertelt Marcel. Het zette de familie aan het denken wat ze hun toekomstige klanten konden bieden, passend in en in harmonie met het Zeeuwse landschap. Het moest een groene oase worden. Op het terrein kwam ook een wandelpark. Marcel: “We zijn een beetje doorgeslagen, duurzaamheid verandert je denken.”

Marcel bij de overdekte laadpalen

Naast zeven snellaadpunten, een viertal plekken zijn overdekt, voor auto’s en een 20-tal laadpunten voor elektrische fietsen, is het station uitgerust met allerlei voorzieningen om mensen faciliteiten te bieden tijdens het opladen. In typisch Zeeuwse boerderijstijl gebouwd, is er een authentiek gebouw neergezet met een automatenshop voor boerderijproducten, een wachtruimte met een automaat voor drankjes en snacks, een aparte werkruimte voor zakenmensen op doorreis die er in alle rust de laptop kunnen openklappen of af kunnen spreken met een zakelijke partner, en een volledig zelfreinigend toiletgebouw.

Naast deze praktische zaken is er het wandelpark met een kabouterpad voor kleine kinderen en een heuvel met uitzicht op het zonnepark dat verder aan het zicht is onttrokken door een Zeeuwse haag. Die inrichting draagt bij aan diversiteit en natuurontwikkeling, daarmee is ook de provincie en omgeving blij. Marcel: “We hebben alles in goed overleg met alle betrokkenen gedaan. Op onze plannen is geen enkel bezwaarschrift ingediend.”

Als de zon schijnt levert het zonnepark van 1,50 ha, tezamen met de panelen op het dak van de uienopslagloods, twee megawatt aan stroom. Die stroom gebruiken en verwaarden ze zo veel mogelijk zelf. Een groot deel van de elektriciteit is bestemd voor de uienbewaring, het overschot is bedoeld voor het snellaadstation. Qua laadprijzen zet Groen Goud zich marktconform in de markt. “Het moet voor iedereen mogelijk zijn om bij ons te laden,” aldus Marcel.

Marcel Goud met Mateusz Maćkowski (Global Onions) die ook ambassadeur is van elektrisch rijden

In principe is alles zo ontworpen dat klanten zichzelf kunnen redden en de familie er geen omkijken naar heeft, maar klanten kunnen er niet terecht op zondag. Dan respecteert de familie de zondagsrust en zijn de laadpalen en het park gesloten.

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:Marcel Goud
Goud Biervliet
Middenweg 13a
4521 PG Biervliet
Tel: 0115-481636
[email protected]
www.goudbiervliet.nl

Groen Goud Biervliet
[email protected]
www.groengoudbiervliet.nl