Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Leenheer (Takii): "Kwaliteit van de zaaiui, maar dan vroeger"

"Winterzaaiuienteelt mooi alternatief voor Zeeuwse uientelers"

Tholen – Eind mei organiseerde veredelingsbedrijf Takii een winterzaauiendemo in Italië. "In Italië zijn we marktleider, maar we zien ook goede mogelijkheden voor deze teelt in Zuidwest-Nederland. Nu de Zeeuwse uienteelt de laatste jaren krimpt, hebben we met de winterzaaiuien een prima alternatief om al heel vroeg in het seizoen zaaiuien te leveren", vertelt Paul Leenheer.

Om die reden nodigde de van oorsprong Japanse veredelaar de inkopers van MSP uit om mee te gaan naar de open dag in Italië die met name gericht was op de lokale telers. "Zij waren meteen enthousiast en hebben zelfs meteen de import van Italiaanse winterzaaiuien opgepakt", vertelt Paul. "We hopen zo ook de Nederlandse teelt van de grond te krijgen en daarbij hebben we ook de afzet nodig, omdat de primeurteelt van uien grotendeels op basis van afspraken wordt ingedeeld."

"Als Takii zijn we marktleider in de Europese landen waar winterzaaiuien worden geteeld, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Op een of andere manier is in Nederland de teelt van winterzaaiuien nooit zo van de grond gekomen, terwijl het in potentie een hele mooie aanvulling is op de beschikbaarheid van zaaiuien”, aldus Paul.

"Winterzaaiuien zijn niet zo robuust als de in de zomer geteelde Rijnsburger die voor de lange bewaring wordt gebruikt. Maar de rassen zijn de laatste jaren veel robuuster geworden. En daarmee zijn deze winterzaaiuien met hun verbeterde huidkwaliteit en fijne nek een mooie optie om jaarrond uien te leveren", zegt Paul.

"We bieden als Takii het volledige gamma aan winterzaaiuien aan van hele vroege tot late rassen, waarbij de late rassen - die het meest geschikt zijn voor het Noord-Europese groeiseizoen - nog altijd eerder zijn dan de winter plantuien."

"Bovendien biedt de winterzaaiuienteelt een aantal voordelen. Je teelt echt in een ander seizoen. De uien staan al in de winter en het vroege voorjaar op het veld, waardoor je vaak meer beschikking hebt over water, er is minder insectendruk en Fusarium of bacterie spelen ook minder een rol. Hoewel een goed spuitschema voor schimmelbestrijding noodzakelijk is, is het spuitseizoen veel korter."



"Je hebt met deze uien altijd het risico van schot, maar de Japanse uien hebben met hun genetica de hoogste schottolerantie bewezen. Daardoor blijft het uitvalpercentage laag waardoor een goede opbrengst heel goed mogelijk is," aldus Paul. "De uien hebben de kwaliteit van de gewone zaaiuien, maar zijn een stuk vroeger. We zijn vol vertrouwen om deze vroegste uien in de markt ook bij de Nederlandse telers te introduceren!"

"Voor de Zeeuwse telers is dit een unieke kans om met de allereerste uien op de markt te komen. We hebben in de provincie een aantal keer de teelt van winterzaaiuien gevolgd en het klimaat lijkt zich uitstekend te lenen voor deze teelt."

Voorwaarde is wel dat je de winteruien moet kunnen beregenen. Je moet een goed gedraineerd veld hebben, om eventueel overtollig water effectief af te voeren. En je moet op tijd je land vrij hebben. De winterzaaiuien worden namelijk begin september al gezaaid, dat vereist een vrij scherp zaaivenster. Hiervoor zijn de wat lichtere gronden ideaal, omdat je daar beter het juiste zaaitijdstip kunt afdwingen."

Voor meer informatie:
Paul Leenheer
Takii Europe
Hoofdweg 19
1424 PC De Kwakel
[email protected]
www.takii.eu