Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waardering voor Vlaamse land- en tuinbouw was nog nooit zo hoog

Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat de waardering van de burger voor de Vlaamse land- en tuinbouw nog nooit zo groot was. Dat onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van VILT.

De landbouwer krijgt een score van 7,6 op 10 van de Vlaming, de sector krijgt 7,5 op 10. “Dat betekent niet dat er geen werkpunten zijn voor de landbouw. De perceptie over milieu blijft een belangrijk aandachtspunt. Bovendien leeft het idee breed dat de sector zijn stikstofuitstoot moet aanpakken”, zegt UGent-professor Gino Verleye die het onderzoek leidde.

Uit het onderzoek blijkt dat de empathie voor de boer is toegenomen. De context voorafgaand aan de enquête heeft een impact gehad. Zo ontdekte de consument tijdens de coronacrisis opnieuw lokale voeding en de boer om de hoek. Daarnaast kwam ook de oorlog in Oekraïne die tot inflatie leidde. Dat voelen Vlamingen in hun portefeuille en dat zette sommige milieu- en klimaatambities onder druk. Voor het eerst sinds lang werden burgers ook geconfronteerd met het belang van voedselautonomie. Er is ook een vrij grote groep ongeïnteresseerden die weinig voeling of interesse in de landbouw hebben. Deze groep meer betrekken vormt een grote uitdaging.

Het hele artikel van VILT is hier te lezen.

Publicatiedatum: