Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seizoen verse knoflook van start bij Beemster Garlic

"Unieke verse knoflooksmaak in nieuwe puree"

Tholen - De oogst van verse knoflook is bij Beemster Garlic in volle gang. "De opbrengst en maatsortering is dit jaar door de weersextremen die we hebben gehad wel wat lager uitgevallen. Ook zie je dat je over de hele linie nog weleens een huidje mist, hierdoor heb je meer uitval en is het meer werk met verwerken. Wel hebben we dit jaar een kwalitatief goede oogst in de bewaring, waarmee we onze klanten tot maart volgend jaar weer goed kunnen bedienen", vertelt Jan Kruiswijk.

Beemster Garlic is een familiebedrijf dat al sinds 1986 verse knoflook teelt in de Noord-Hollandse Beemster. Een unieke grond voor de knoflookteelt, aldus de teler. "De Beemsterkleigrond geeft onze verse knoflook kracht, kwaliteit, maar bovenal smaak. Onze knoflookbollen worden uitsluitend vers verwerkt waardoor de fris milde smaak van de jonge krachtige bollen bewaard blijft. Binnen twee weken moet de knoflookoogst gebeurd zijn. Vervolgens slaan we de knoflook bij laag zuurstof op in de bewaarcellen. Dat is onze specialiteit en kunnen we het langste van iedereen."

De verkoop van de knoflook vindt plaats door Oxin Growers. "Uiteindelijk belandt het product via onder meer de Westlandse groothandels bij supermarkten in heel Europa", vertelt Jan. De verse knoflook wordt op klantwens verpakt. "De trend gaat naar steeds minder plastic, maar de meeste knoflook wordt toch al los verkocht. De 5 kg is het meest gangbaar, maar we verpakken de knoflook ook in andere kg’s, EPS, karton, per stuks gebonden etc.."

Volgens de teler is de Hollandse knoflookteelt dit jaar licht uitgebreid. "De trend de laatste jaren is dat we aan het begin van het seizoen meer concurrentie krijgen van lokaal geteelde knoflook in andere Europese landen, zoals Duitsland. Voor ons verschuift de nadruk bij de afzet dan ook steeds meer van de zomermaanden naar de rest van het seizoen. Ik ben optimistisch gestemd over de markt en prijsvorming dit seizoen. Vorig jaar viel die niet helemaal mee, maar door de lagere opbrengst voorzie ik dit jaar een gunstige markt. Tegelijkertijd hebben we door alle gestegen kosten een goede prijs ook hard nodig. De knoflookteelt blijft een zeer arbeidsintensief proces." De concurrentie van bijvoorbeeld Chinese knoflook is volgens de teler niet al te groot. "Verse knoflook is echt van een andere orde dan de droge knoflook."

BeemsterGarlic werkt al jaren samen met Bresc in knoflookpurees. Een noviteit dit jaar is dat Beemster Garlic een nieuwe puree heeft ontwikkeld. "Met een speciale machine persen we de tenen uit de bol van onze klasse 2 knoflook. Veel van de bestaande knoflookpurees worden gemaakt van droge tenen/granulaat. Onze puree komt alleen uit verse knoflooktenen en heeft hierdoor een unieke smaak die heel dichtbij de verse knoflookbol ligt. Je krijgt hierdoor meer knoflook voor dezelfde prijs!"

Voor meer informatie:
Jan Kruiswijk
Beemster Garlic
Rijperweg 129
1462 MH Beemster
+31 622466103
info@beemstergarlic.nl
www.beemstergarlic.nl