Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogst rode Acquaviva uien van start

De eerste rode Acquaviva uien zijn vorige week vrijdag gerooid in Italië. Dat is twee weken later dan vorig seizoen, toen de telers al op 20 juni de eerste bollen bovenhaalden.

"We hebben de start van het seizoen moeten uitstellen, want er zijn toch wat problemen geweest met plagen", zegt Giammarco Lionetti van het bedrijf Agriconetto. "Schimmelaanvallen veroorzaakt door de onophoudelijke regenval in mei hebben de groei van de planten en de ontwikkeling van de bollen vertraagd, maar ook de opbrengst met zo’n 40% gereduceerd. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid kon valse meeldauw toeslaan en zijn de planten gaan uitdrogen."

De rode ui uit Acquaviva delle Fonti staat bij kenners bekend om zijn zoete smaak, platte vorm, hoog gehalte aan flavonoïden, vitamine B en C en maten tot wel 1,2 kg. "Reeds uit de proefoogsten konden we opmaken dat het geen gemakkelijk seizoen zou worden. De gemiddelde kalibers zijn 300-400 g. Er zullen niet veel uien van meer dan 700-900 g beschikbaar zijn, maar dit lijkt geen onoverkomelijk probleem te vormen voor onze klanten. Reeds in dit prille begin van het seizoen gaan de uien vlot de deur uit."

Om de kosten voor gewasbescherming te compenseren, legt het bedrijf uit Apulië uit dat de verkoopprijzen met 12-15% zijn gestegen ten opzichte van 2022. "Er wordt aangenomen dat het huidige seizoen vroeg kan eindigen, ook al is het aanzienlijk laat begonnen. We zijn de uien aan het verpakken in kartons van 10 kg. Opslag is niet mogelijk. De vraag is daarvoor te groot", besluit Lionetti.

Voor meer informatie:
Agriconetto Srl
Sede operativa - Sp 127 km1
70021 Acquaviva delle Fonti (BA) - Italië
Tel: +39 389 8286512
Tel: +39 333 6100998
agriconetto@gmail.com
agriconettosrl.com

Publicatiedatum: