Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Albert Heijn en Nedato willen CO2-footprint aardappelen verlagen met hulp VitalFluid

Albert Heijn en Nedato willen met de natuurlijke stikstof van VitalFluid de CO2-footprint van aardappelen tot 18% verlagen. Van 15% naar 45% reductie in 2030. Albert Heijn scherpt de ambitie aan om de CO2-uitstoot in de keten (Scope 3) te verminderen van 15 naar 45% in 2030 (ten opzichte van 2018). "Samen beter eten toegankelijk maken. Voor iedereen", aldus het team van VitalFluid.

Een van de projecten om dit doel te bereiken is bij het testcentrum van Wageningen University & Research Open teelten in Westmaas. Albert Heijn, Nedato en VitalFluid doen een proef met aardappelen in de vollegrond om de CO2-uitstoot van aardappelen te verminderen. "Jan den Boer van Nedato toonde aan dat 18% van de uitstoot van een geproduceerde aardappel afkomstig is van de productie van kunstmest die gebruikt worden. Door deze te vervangen door natuurlijke stikstof van VitalFluid kan de CO2-uitstoot aanzienlijk worden verminderd", zo melden ze.

In de proef worden 4 verschillende percelen aardappelen gevoed met druppelirrigatie inclusief verschillende meststoffen. Voor de proef worden onder andere synthetische kunstmest, dierlijke mest en natuurlijke stikstof van VitalFluid gecombineerd om te onderzoeken hoe gewassen zich ontwikkelen. Het moet bewijzen dat natuurlijke stikstof een duurzaam alternatief is voor kunstmest met behoud van kwaliteit en kwantiteit.

"De natuurlijke stikstof van VitalFluid kan door telers ter plaatse worden geproduceerd met alleen lucht, water en elektriciteit als inputs. Op deze manier kunnen telers duurzaam en onafhankelijk telen en hebben een extra tool om de onbalans in de elektriciteitsproductie te beheersen."

Voor meer informatie:
VitalFluid
High Tech Campus 25-5
5656AE Eindhoven
+31 85 0603 025
info@vitalfluid.com
www.vitalfluid.com

Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
+31 (0)186 645 945
info@nedato.nl
www.nedato.nl

Publicatiedatum: