Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De weerbare ui

Uiendag in teken van uitdagingen voor de toekomst

Op de derde donderdag van augustus is het traditie getrouw tijd voor de uiendag. Ook dit jaar ligt er weer een breed scala aan proeven en demonstraties. Maar er is meer te zien. "We staan voor uitdagingen in de nabije toekomst. Het klimaat stelt ons danig op de proef met schraal weer, vorstloze winters, hoge temperaturen met lange droge perioden. Tegelijk kan dat weer zo omslaan en kunnen we geconfronteerd worden met zware neerslag", aldus de organisatie.

De weerbare ui

"Tevens zien we dat het oude systeem waarbij zowel mineralen als chemische ondersteuning in de gehele akkerbouw sterk onder druk staan. We moeten omkijken naar alternatieven zoals mechanische onkruidbestrijding, plaatsspecifieker watergeven, plaatsspecifieker bemesten en wat kan de rol van biostimulanten zijn?

Aan de andere kant schijnt de zon, de markt is gunstig en de ondernemer die nu stappen zet kan goede prijzen tegemoet zien. De toekomst ligt vol uitdagingen, maar is zeker perspectiefvol.

Om hier op in te spelen heeft UIKC (Delphy ZW en Proefboerderij Rusthoeve) de gehele sector uitgedaagd om de beste oplossing hier voor aan te bieden. Dit resulteert in een innoverend veld waar diversie technieken en alternatieven worden getoond. U mag hierbij denken aan irrigatie (ook met brak water), fertigatie (al dan niet geheel geautomatiseerd), mechanische en chemische onkruidbestrijding, bemesting met verlaagde stikstofgift, biostimulanten, aaltjes en tripsbeheersing.

Tevens is er een mechanisatieveld met meer dan 30 machines aanwezig.

Ook besteden we extra aandacht aan de bodem met info over VF-banden technologie, drukwisselsysteem, rijpaden. Uiteraard is robotisering niet meer weg te denken, ook dit onderwerp wordt besproken."

De weerbare ui is onderdeel van het programma Zero Emissie Akkerbouw van Delphy en Proefboerderij Rusthoeve

Voor meer informatie www.uikc.nl

Publicatiedatum: