Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Jacobs: Syngenta Seeds:

"De beslissende etappe voor de uien is begonnen"

Nu het bollen is begonnen zit de eerste etappe van het groeiseizoen van de zaaiuien er op. De uienexperts van Syngenta Seeds maken in dit artikel de balans op. “Juli is de groeimaand, dus de komende weken moet het gebeuren. Zorg dat je straks iets te verkopen hebt.”

“Het valt niet mee om de stand van de uien in één zin te vangen”, stelt Kees Jacobs van Syngenta Seeds. “We lopen sowieso flink achter op andere jaren en de stand is erg wisselend. Echt mooie percelen zijn dun gezaaid. En op de meeste percelen houdt het bladapparaat op bij 4 à 5 pijpen, soms 6. Dus daar moeten we het mee doen.”

Insecten trekken sporen
Uit meerdere regio’s komen berichten over problemen met insecten. “Het ergste is nu wel achter de rug, maar in Flevoland hebben zowel de uienvlieg als de bonenvlieg en uienmineervlieg lokaal flink huisgehouden. En in Zeeuws-Vlaanderen zijn zelfs percelen overgezaaid na schade door bonenvlieg”, weet Trude Zonneveld. “Uit de Veenkolonien komen geluiden over insecten op percelen waar inmiddels voor de tweede keer uien worden geteeld”, vult Jacobs aan. “En we zien over de jaren dat insectenpopulaties toenemen.”

Echte problemen met trips zijn tot op heden niet gemeld. “De meeste telers houden trips tegenwoordig goed in de gaten”, weet Jacobs. “Maar ik zou niet te lang meer wachten met een bespuiting met een systemisch middel. We hebben net een paar warme dagen gehad en dat versnelt de vermeerderingscyclus van trips. En het is ook groeizaam weer voor de uien, dus als je spuit verspreidt het middel zich nu snel door de plant. Dan is het gewas beschermd wanneer straks bij de graan- en graszaadoogst grote vluchten trips loskomen. Dat is weliswaar niet de schadelijkste soort voor de ui, maar ze prikken wel een keer en ze komen met miljarden tegelijk.” Jacobs raadt ook af om te wachten met spuiten wanneer het gewas nog klein is. “De systemische werking zorgt wel voor de verspreiding.”

Weersomstandigheden volgen
Ook bij de schimmelziekten is het tot nu toe rustig gebleven. “Er zijn nog geen waarschuwingen voor afgegeven”, meldt Jacobs. “De vele neerslag die recentelijk in sommige regio’s is gevallen was ook niet gunstig voor valse meeldauw. Maar je kunt zo weer een paar gevaarlijke dauwnachten krijgen. En de bladvlekkenziekte is een opspatschimmel, die kan je in langere perioden met neerslag op een vervelende manier verrassen. Het blijft dus belangrijk om de weersomstandigheden goed te volgen.

Fusarium hebben de uienexperts nog amper gezien maar dat gaat zeker komen, stelt Zonneveld. “Er zijn genoeg percelen met structuurproblemen en daar zal de schimmel normaal gesproken het eerst toeslaan en zichtbaar worden.”

Marktvooruitzichten gunstig
Het positieve einde van marktseizoen 22-23 lijkt door te werken naar de start van het nieuwe verkoop seizoen. Jacobs daarover: “De markt biedt momenteel mogelijkheden om geld te verdienen. Ik ga hier geen verkoopadvies geven maar ik adviseer telers wel om de prijsontwikkeling de komende periode nauwkeurig te volgen en een plan te maken. Bedenk daarbij dat je teeltkosten de afgelopen twee jaar fors zijn gestegen. En realiseer je dat lang bewaren niet meer heilig is. Steeds vaker zijn er ook mooie kansen in de eerste helft van het seizoen.”

Vooralsnog komt het er vooral op aan om de uien de komende maand goed aan de groei te houden. “Probeer er voor te zorgen dat het gewas zonder stress rustig kan doortrekken. Blijf de schimmelziekten en trips goed volgen en hou ook de vochtvoorziening goed in de gaten”, adviseren de uienexperts. “Met een beetje geluk kan de ui dan een mooie eindsprint trekken en heb je straks ook echt iets te verkopen.”

Voor meer informatie:
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
T +31 657 312 075
[email protected]
www.syngenta.com

Publicatiedatum: