Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EFRO-project Fieldlab Waterstof in Agri NHN officieel van start

Het EFRO-project Fieldlab Waterstof in Agri NHN is officieel van start. Greenport Noord-Holland Noord, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en New Energy Coalition realiseren met agrarisch ondernemers en diverse andere betrokkenen een Fieldlab voor toepassing van waterstof in de agrisector. Het Fieldlab Waterstof in Agri moet de praktijkomgeving zijn waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken aan waterstoftoepassingen en -infrastructuur, zo meldt Greenport NHN.

Voor de feestelijke start van het Fieldlab Waterstof in Agri NHN werd gebruik gemaakt van de gastvrijheid van Rainbow Colors in Andijk, een van de deelnemers en fieldlablocaties in het EFRO-project Fieldlab Waterstof in Agri NHN. Tijdens een informatief programma gingen we in op de totstandkoming en het doel van het project. Kansen en uitdagingen van waterstof in de agrarische sector werden besproken en agrarische ondernemers gingen met elkaar in gesprek over hun plannen met waterstof.

Onder toeziend oog van Koen Delanghe (programmamanager voor de lidstaat Nederland vanuit de Europese Commissie) kondigden Ilse Zaal, (gedeputeerde economie en landbouw van provincie Noord-Holland) en Ruud van Raak, (directeur Kansen voor West), gezamenlijk het officiƫle start moment aan. Zij wensen Wouter Veefkind (manager Fieldlab Waterstof in Agri), veel succes met dit project. Een project dat, vanwege de brede samenwerking, aanpak en impact als project van strategisch belang is aangewezen.

Het Fieldlab Waterstof in Agri NHN
Het Fieldlab Waterstof in Agri NHN is een fysieke hotspot voor waterstofinnovatie. Bedrijven en organisaties die aansluiten kunnen hier experimenteren met waterstoftoepassingen in zware machines en onderzoek doen hoe deze toepassingen in de bedrijfsvoering in agrarische bedrijven opgenomen kan worden. Daarnaast kunnen ze diverse onderzoeken doen naar de wijze en mogelijkheden van de inzet van waterstof binnen verschillende toepassingen in de agrarische sector en de impact van deze toepassingen op milieu, natuur en samenleving. Ook wordt er onderwijs ontwikkeld voor technici en overig personeel en kan men plannen ontwikkelen over hoe deze toepassingen opgeschaald kunnen worden voor toepassing in regio Noord-Holland Noord en daarbuiten. Het Fieldlab Waterstof in Agri NHN is een belangrijk instrument voor het toekomstbestendig maken van de agribusiness. Door toepassing van waterstof in de bedrijfssituatie kan de sector sneller en beter voldoen aan de afspraken uit het klimaatakkoord.

Locaties van het Fieldlab
Het Fieldlab Waterstof in Agri omvat bij de start vier praktijklocaties (Loonbedrijf Sturm-Jacobs, Rainbow Colors, Vertify en Hogeschool Inholland). De locaties hebben elk een eigen doel en opzet, maar kennen ook een duidelijke samenhang. Bij locatie 1: Loonbedrijf Sturm-Jacobs in Wieringerwerf staat het testen en demonstreren van waterstof in agrarische werktuigen centraal. De hiervoor benodigde waterstof is beoogd te komen uit eigen opwek of van de nabijgelegen waterstofwindturbine van Hygro.

Esther Lunenborg, Project developer HYGRO: "Veel agrarische bedrijven hebben de wens om zelf energie op te wekken, en hebben vaak veel ruimte voor zonnepanelen. Ze hebben niet altijd de mogelijkheid om de elektriciteit terug te leveren. Waterstof biedt hier kansen. In Agri Fieldlab gaan we aan de slag om de haalbaarheid van waterstofproductie, opslag en leveringssysteem bij agrarische bedrijven te onderzoeken. Hierbij is opslag en matchen van vraag- en aanbod cruciaal. Om op het juiste moment de juiste hoeveelheid waterstof beschikbaar te hebben, en overschotten kwijt te kunnen. Hierbij onderzoeken we ook hoe agrarische bedrijven aangesloten kunnen worden op het distributienetwerk wat door HYGRO opgezet wordt in Nederland."

Bij Rainbow Colors wordt onderzocht of het mogelijk is om niet gebruikte zonne-energie om te zetten naar groene waterstof en de restwarmte die daarbij vrij komt in te zetten voor verwarming. Op de locatie van Vertify wordt een warmtelab gerealiseerd met een op waterstof aangedreven warmtesysteem, waarbij wordt onderzocht wat de impact van waterstoftoepassing is op de energiehuishouding en teeltkwaliteit. Ook het onderwijs heeft een belangrijke plek in het project om ervoor te zorgen dat er straks ook voldoende mensen zijn opgeleid om met waterstof aan de slag te gaan. Dit wordt verzorgd door Hogeschool Inholland Alkmaar, waar ook een Living Lab Elektrolyse wordt opengesteld voor de fieldlab activiteiten in de agrisector.

Het project is een publiek-private samenwerking waarbij niet voor, maar juist met ondernemers wordt samengewerkt. Het project wordt medegefinancierd door de Rabobank, New Energy Coalition, Kansen voor West en de Europese Unie.

Bron: Greenport NHN

Publicatiedatum: