Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tevreden over schema met Orondis Plus Amistar tegen valse meeldauw"

Zijn spuitschema met Orondis Plus Amistar in uien bevalt akkerbouwer Reggie Buijsse prima. “Ik hou er de schimmelziekten goed mee uit het gewas; dus ik ben tevreden.” Ook de gebruikseigenschappen van het middel kan Buijsse wel waarderen.

“Ik laat me niet ontmoedigen”, lacht Reggie Buijsse aan het begin van het interview. De akkerbouwer annex loonwerker ervaart de afgelopen jaren aan den lijve dat de uienteelt in Zeeuws-Vlaanderen er niet makkelijker op is geworden. Op zijn huiskavel in Biervliet kan hij niet beregenen en bepalen de grillen van de natuur of hij een goede opbrengst haalt of niet. Op een tweede locatie beschikt hij wel over zoet water. “Daar gaan we dit jaar aan de slag met druppelirrigatie”, vertelt Buijsse. Zijn uienareaal is al jaren stabiel en schommelt altijd rond de 25 ha. “Je moet altijd uien telen of nooit”, is Buijsse’s motto.

Alles moet preventief
Bij de dagelijkse beslissingen in de uienteelt laat Buijsse zich adviseren door Delphy. Zijn adviseur komt elke 14 dagen langs om de actualiteiten te bespreken. Een belangrijk onderwerp daarbij is de beheersing van de schimmelziekten. “Dat is er niet eenvoudiger op geworden”, vindt Buijsse. “We hebben geen curatieve middelen meer, dus je kunt geen risico’s nemen. We moeten de schimmels nu helemaal preventief aanpakken.” De omschakeling naar die preventieve aanpak is de akkerbouwer goed gelukt. Buijsse meldt dat zijn schema tegen schimmelziekten in de uien de afgelopen seizoen goed heeft gewerkt. “Vorig jaar hadden we een droge zomer en sowieso weinig problemen”, blikt hij terug. Het jaar daarvoor (seizoen 2021) waren er in zijn omgeving wel besmettingen met valse meeldauw in winteruien en plantuien. Maar in zijn zaaiuien hield Buijsse de schimmels goed onder controle.

Brede werking
2021 was ook het jaar waarin het nieuwe fungicide Orondis Plus Amistar z’n opwachting maakte in het spuitschema van Buijsse. “Dat was op advies van Delphy”, meldt Buijsse desgevraagd. “De Amistar kende ik al maar de Orondis Plus Amistar is nog wat breder en pakt niet alleen valse meeldauw en bladvlekken maar ook stemphylium en papiervlekkenziekte en dat sprak me wel aan. Dat heeft zeker een rol gespeeld bij die beslissing.” Ook op de uienstudieclub zag Buijsse de Orondis Plus Amistar in de schema’s van collega’s verschijnen.

Met twee jaar ervaring op zak toont Buijsse zich tevreden over het nieuwe fungicide. “Het schema met de Orondis Plus Amistar voldoet prima. Ik hou er de schimmels goed mee uit het gewas. En het is ook een prettig middel in het gebruik. Je hebt er lekker weinig van nodig, dus geen gesjouw. En het mengt prima met andere middelen en ook met bladmeststoffen”, besluit hij.

Bron: Syngenta

Publicatiedatum: