Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Laat je niet verrassen door het strijken van de uien!"

Veel uiengewassen lopen achter vergeleken met andere jaren. Toch is volgens Trude Zonneveld en Kees Jacobs binnenkort oplettendheid gewenst als het gaat om het moment van strijken. “De MH-bespuiting is duur en de timing komt nauwkeurig. En misschien moet je de bespuiting zelfs weglaten.” Ook trips en schimmels houden de gemoederen bezig.

“Het groeit nu aardig door dankzij de neerslag en de mildere temperaturen. Maar het gemiddelde gewas is wel een stuk kleiner dan normaal. Uitzonderingen daargelaten verwacht ik geen topopbrengsten.” Kees Jacobs van Syngenta Seeds ziet tijdens zijn veldbezoeken dat het aantal pijpen op veel uienpercelen met 6 tot 8 nog wel meevalt. “Maar de hoeveelheid loof mocht wel anderhalf tot twee keer meer zijn.” Hij ziet ook grote verschillen. “Veel percelen die in mei zijn gezaaid staan er magertjes bij terwijl de in april gezaaide uien de laatste tijd goed zijn gegroeid. En ook op lichte gronden waar beregend kan worden staan de uien relatief goed. Maar we hebben gewoon minder loof dan andere jaren.”

Trips sloeg toch weer toe
Behalve de moeizame start van het seizoen hebben plaatselijk ook tripsen gezorgd voor grote problemen. “In sommige regio’s is het echt onrustbarend”, weet Zonneveld. “In het Zuidwesten zijn lokaal al percelen omgereden.” De teeltadviseur vermoedt dat daar de bespuitingen tegen trips (te) laat zijn gestart. “De verleiding is groot om met spuiten te wachten als er maar een klein gewasje staat. Maar de insecticide heeft tijd nodig om zich door de plant te verspreiden. Je moet gewoon beginnen met spuiten zodra de temperatuursom voor de trips is bereikt; meestal is dat eind juni. En daarna het schema sluitend houden.”

Die waarschuwing geldt zeker ook voor de schimmelziekten in uien. Echte calamiteiten zijn nog niet gemeld maar het weer van de afgelopen tijd geeft wel aanleiding tot oplettendheid, stelt Jacobs: “Met de koudere nachten neemt de kans op dauw toe. En het regent af en toe. Als het gewas ’s ochtends langere tijd nat blijft, kan valse meeldauw sporuleren. En ook bladvlekkenziekte en stemphylium gedijen bij het huidige weer. Je moet dus blijven opletten.”

Wel / niet MH en wanneer?
Ook dit jaar zullen er weer partijen worden geoogst waarvan op voorhand vaststaat dat ze moeilijk bewaarbaar zijn. “Gewassen met een onregelmatige stand of percelen met tweewassigheid geven altijd extra risico’s”, weet Jacobs. “De kans op diknekken of losse uien is dan gewoon groter. En ook als er een vermoeden is van een besmetting met bacteriën of schimmels, moet je misschien besluiten om eerder afscheid te nemen. Ga ook percelen met fusarium, dat plaatselijk al flinke de kop opsteekt, niet bewaren. In al deze gevallen kun je de dure MH-bespuiting achterwege laten. En met de prijzen van dit moment is een vroeg afscheid ook geen straf.”

De timing van de MH-bespuiting vraagt dit jaar extra oplettendheid, vervolgt Jacobs. “Het strijken zal wel iets later beginnen dan andere jaren maar niet zo veel als de achterstand van het gewas doet vermoeden. Het strijken wordt namelijk deels beïnvloed door de daglengte en die trekt zich van de voorgeschiedenis niets aan.”

De criteria voor het moment van de MH-bespuiting zijn niet gewijzigd. “Het meest gebruikte criterium is dat 10% van de uien gestreken is”, vertelt Zonneveld. “Ook de verhouding van de diameter van de bol en de nek wordt wel gebruikt. Die moet minstens 3 staat tot 1 zijn.”

Een MH-bespuiting heeft het beste effect op een vitaal gewas met een flinke sapstroom. “En hou in de gaten dat het gewas na de bespuiting nog minstens 10 uur droog blijft voor een goede opname”, adviseert Zonneveld. Ook een ruime hoeveelheid water, minimaal 500 liter per hectare, helpt om het maximale rendement uit de MH-bespuiting te halen.

Schimmels blijven actief
Na het strijken ontstaat in het uiengewas veel sneller een microklimaat dat gunstig is voor schimmelziekten. “Ons advies is dan ook om nog zeker een aantal weken na de MH bespuiting door te gaan met de fungiciden. En stop met beregenen wanneer de uien zijn gestreken want ook dat draagt bij aan een schimmelklimaat in het gewas”, besluit Jacobs.

Voor meer informatie:
Syngenta
Kees Jacobs
+31 (0)6 573 120 75
[email protected]

Trude Zonneveld
+31 (0)6 575 703 52
[email protected]

Publicatiedatum: