Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fertigatie op maat met mobiele bemestingsunit

Onder de naam Mobile Nutrigation Solution (MNS) hebben drie toeleveranciers in de tuinbouw een nieuw bemestingsconcept ontwikkeld voor vollegronds tuinders en akkerbouwers die gebruik maken van druppelslangen voor irrigatie. Ook voor de teelt van uien biedt dit perspectief.

Druppelslangen worden wereldwijd vaak ingezet om akkers te bevloeien. Na een serie van vijf droge jaren in Nederland en België neemt ook hier het gebruik van druppelslangen voor irrigatie toe. Deze wijze van irrigeren is 30 procent effectiever wat betreft watergebruik dan haspels en kost weinig energie.

Samenwerking
Voor Haifa (leverancier van meststoffen), Netafim (leverancier van technische installaties en druppelslangen) en Kemeling Kunststoffen (producent van kunststof tanks) is deze ontwikkeling de reden om de handen ineen te slaan. Samen hebben ze een bemestingsconcept ontwikkeld waarbij op maat nutriënten aan de gewassen toegediend kunnen worden via het irrigatiesysteem.

Mobiele voedingsunit
De basis van het concept is een plug-and-play mobiele voedingsunit (container met voedingsinstallatie) die de teler eenvoudig op zijn druppelsysteem kan aansluiten. Haifa levert daarbij op maat gemaakte meststoffen volgens het MyMultifeed-concept, passend bij het gewas en de behoefte van het gewas op dat moment. Deze manier van bemesten is zeer efficiënt en voorkomt uitspoeling en vervluchtiging van nutriënten naar het milieu. Met minder meststoffen realiseren akkerbouwers en tuinders meer productie. De meststoffen worden geleverd in op maat gemaakt en klantspecifieke bigbags die toegevoegd worden aan het bevloeiingswater in de mobiele container. Werken met bigbags bespaart arbeid - ten opzichte van 25 kg zakken - en voorkomt fouten bij het klaarmaken.


Willem-Jan de Kort (Haifa), Hessel Luiten (Kemeling Kunststoffen), André van Sprengen (Netafim)

Praktijktest
Na verschillende proeven op kleine schaal te hebben afgerond, is op 21 juli de grootschalige uitrol gestart van dit MNS-bemestingsconcept. Fertigatie is vooral interessant bij de teelt van uien, prei en aardappelen. “Fertigatie gebeurt altijd naast de standaard basisbemesting van organische mest”, zegt Willem-Jan de Kort, agronomist bij Haifa. “Van de totale voedingsstoffen gedurende het seizoen komt de helft van de basisbemesting en de andere helft via fertigatie. De nutriënten die met fertigatie worden gegeven kunnen exact worden afgestemd op het gewas, de bodemsamenstelling en het gewasstadium.”

Voor meer informatie:
Willem-Jan de Kort
Haifa
+31 (0) 651 564 295
Willem-Jan.de.kort@haifa-group.com

Publicatiedatum: