Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘de weerbare ui’ op donderdag 24 augustus te Colijnsplaat

Toekomstige uitdagingen centraal op Uiendag

Water, fungiciden, insecticiden, bemesting, plantversterkers, rassen en onkruidbestrijding. De uitdagingen in de uienteelt zijn behoorlijk. Hoe bieden we het hoofd aan klimaatveranderingen, een schraler wordende middelenpakket en de stijgende prijzen?

Op de landelijke Uiendag van UIKC op Proefboerderij Rusthoeve op Colijnsplaat aankomende donderdag ligt de focus op de toekomst. Niet voor niets is er gekozen voor de ondertitel: ‘de weerbare ui’. Met een rondgang langs de verschillende proeven kan er kennis worden opgedaan en overgedragen. Dit jaar ook aandacht voor robotisering en bodem en berijding.


Druppelirrigatie met links zoet en rechts brak water

Het samenwerkingsverband Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) is als stichting de organisator van de Uiendag. Op het initiatief van Proefboerderij Rusthoeve en Delphy, wordt getracht onderzoek en advies onder één dag te bundelen en onderzoek ketengericht te benaderen. Op de Uiendag, in de vertrouwde opzet, liggen de schijnwerpers op de proeven die moeten helpen om een toekomstbestendig gewas te telen.


Uienteelt op ruggen van 75 cm voor onderzoek naar weerbaarheid

Weerbaarheid
UIKC heeft zelf enkele proeven liggen waarbij de weerbaarheid van het gewas centraal staat. Hoe zorg je ervoor dat een ui gezond en vitaal kan groeien met minder invloed van ziekten en minder last heeft van weersextremen? In opdracht van UIREKA heeft UIKC ook dit jaar weer een uitgebreide een proef aangelegd waarbij vlakvelds uien telen wordt vergeleken met het telen van uien op 75 centimeter ruggen en 1,50 meter bedden die 12 centimeter hoog liggen. Om deze proef goed te kunnen uitvoeren is afgelopen jaar door UIKC een nieuwe zaaimachine aangeschaft.

Onkruidbestrijding
Eén van de rondleidingen gaat donderdag langs de proefstroken met mechanische onkruidbestrijding. Gezien de herbiciden-gereedschapskist steeds kleiner wordt, is dit jaar een proef aangelegd met de technieken van Steketee en Kruse. Hierin is met een camera gestuurde schoffelbalk en een wiedeg van APV gewerkt. De juiste inzet en afstelling wordt tijdens de rondgang besproken. Nieuw is dit jaar de Eco-Rigder die ingezet is in de 75 cm ruggenteelt.

Waterbeschikbaarheid
Een ander belangrijk thema is de beschikbaarheid van water. Er liggen diverse proeven zoals die van CZAV, van Iperen, UIREKA en de Groot en Slot, waarbij met druppelirrigatie/fertigatie water met een verhoogde EC wordt toegediend. Wat betekent dit voor de opbrengst? Ook liggen er proeven met fertigatie en wordt er verteld over de automatische aansturing van druppelirrigatie.

In opdracht van UIREKA heeft UIKC ook voor het vierde jaar een proefveld aangelegd met druppelirrigatie. Variatie in aantal slangen op een bed van anderhalve meter, druppelafstand op de slang en de hoeveelheid water. Ook is er gebruik gemaakt van water met een hogere zoutconcentratie EC-4 om het effect op de groei van de ui te testen. Naast de verschillende hoeveelheden water en effectiviteit, wordt er ook gekeken naar de manier van stikstoftoepassing, korrel en fertigatie en hoeveelheden. Het telen op ruggen vraagt naar verwachting een andere aanpak van stikstofbemesting. Ook wordt er gekeken naar verschillen naar tripsaantasting.

Nieuwe rassen en producten
Uiteraard is er ruim aandacht voor de rassen van verschillende veredelingsbedrijven en wordt er stilgestaan bij de producten voor bemesting, biostimulanten, fungiciden en insecticiden.

Nieuw: Robotisering en bodem en berijding
Naast het bezoek aan de proefvelden, rondgang in kleine groepjes, is er een mogelijkheid om een bezoek te brengen aan ‘Onion Plaza’ en het mechanisatieveld op de boerderij met meer dan 35 machines. Nieuw is zijn de 2 aparte rondleidingen robotisering en bodem en berijding. Deze zullen één keer ’s ochtends en één keer ’s middags gegeven worden. Daarbij aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op roboticagebied, waarbij ook een demo van de Spotsprayer. Bij de demo bodem en berijding, zal bodemverdichting centraal staan, met o.a. aandacht voor VF-technologie bij banden, mogelijkheden voor luchtdrukwisselsysteem en indien er een verdichting is, hoe deze het best aan te pakken.


Uienontbijt

Bezoekers kunnen gratis de uiendag bezoeken. De UIKC landelijke uiendag voor een informatief en gezellig dagje uit om collega’s, verwerkende- en toeleverende handel te spreken. Catering is gratis en er is een mogelijkheid om de spuitlicentie te verlengen. Aanmelden voor de uiendag is niet nodig, voor spuitlicentie wel gewenst. De uiendag wordt gehouden op donderdag 24 augustus te Colijnsplaat van 9.00 tot 18.00 u.

Voor info zoals tijden/inhoud rondleidingen enz zie www.uiendag.nl

Publicatiedatum: