Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Van Luchene, Bruwier Potatoes:

"Resultaten vallen nu tegen, maar hoofdoogst nieuwe aardappelen ziet er veelbelovend uit"

Tholen - Er is veel geschreven over de mogelijke problemen met de nieuwe Belgische aardappeloogst. Echter waar vele vakantiegangers hier baalden van de regen in juli heeft het de aardappelen juist zeer goed gedaan. Dit legt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes uit. "Tot halverwege juli leken we op weg naar een catastrofale oogst, maar door de regen zijn de hoofdoogst en de laat gepote halfvroege aardappelen in een volledig andere wereld terecht gekomen", verzekert hij.

"Wat nu gerooid wordt, geeft een vertekend beeld", vervolgt de handelaar. "De resultaten van alles wat in april gepoot is, voornamelijk vroege aardappelen, vallen inderdaad bijzonder tegen. Echter is dit maar een klein deel van de nieuwe oogst. Als we kijken naar de aardappelen die in mei gepoot zijn, ziet het er qua opbrengst zeer veelbelovend uit. Zelfs de partijen die begin mei de grond in gegaan zijn en er eerst niet zo goed uit zagen, hebben door de regen een inhaalslag gemaakt. Als het over gewicht per hectare gaat, zijn er veel pessimisten in de markt, maar ik hoor daar – zeker voor de hoofdoogst – sinds kort niet meer bij."

Situatie binnen 2 weken anders
Jan geeft aan dat het ook de reden is dat de prijzen op het moment zo hoog zijn. "De hoge prijzen van vandaag zijn het gevolg van de extreme weersomstandigheden die we van maart tot juni hebben gehad. Het beeld wat we voorgeschoteld krijgen van wat er nu gerooid wordt, is inderdaad niet goed. Er zitten weinig overschotten op de planten die nu gerooid worden, waardoor er weinig vrije aardappelen zijn en de prijs zo hoog blijft. Ik wens alle telers hoge prijzen toe, maar vrees toch dat binnen 2 à 3 weken de situatie anders zal zijn. Dan ga ik af op wat ik heb gezien in het veld. Halfvroege die nog weelderig in loof staan en eind vorige week voor de eerste keer naar enkele partijen Fontane gaan kijken. Daar kwamen we al tussen 34 en 39 ton netto uit. Bovendien ligt alles er mooi groen bij, waardoor hier nog zeer veel potentieel in zit."

Ook kwalitatief ziet het er, zo stelt Jan, vrij positief uit. "Het is uiteraard nog heel moeilijk om te zeggen hoe het precies zal gaan zijn, maar kwalitatief lijkt het ook goed te komen. We zien dat het aantal knollen per struik niet zo hoog is, maar het resultaat is wel dat de knollen vrij grof gaan worden. Dit is voor de verwerking natuurlijk zeer voordelig. We voorzien vooralsnog dus weinig problemen en gezien het weerbericht verwacht ik hier ook weinig verandering in de komende weken."

Bottleneck bij fabrieken
Toch kan het feit dat er door velen laat gepoot is en de grote volumes later uit de grond zullen komen nog wel eens voor een 'bottleneck' zorgen bij de fabrieken, zo legt Jan uit. "Alle uitgestelde contracten van de vroege aardappelen moeten straks allemaal nog naar de fabriek. Als dan vervolgens veel halfvroege contracten en Fontane gaan duwen om ook naar de fabriek te gaan, denk ik niet dat de verwerking vóór november veel ruimte over zal hebben om daarbovenop nog veel vrije aardappelen er bij te nemen. Ik verwacht daarom af land straks een markt met weinig vraag vanuit de industrie."

"Een factor die hier ook nog bij komt, is het feit dat de industrie na de dure les van vorig seizoen ongetwijfeld heeft besloten zich meer in te dekken door meer contracten te maken. Met de contractprijzen die werden aangeboden, zal dit ook gebeurd zijn. Omdat de dekking beter is, zullen de fabrieken dus rustiger op de markt kunnen bewegen. Ik hoop dat de prijzen voor de telers zo mooi blijven als ze zijn, maar ik vrees dat het allemaal niet meer zo evident zal zijn."

Laat in opslag
Over hoe het seizoen zal verlopen, durft de specialist geen definitieve uitspraken te doen. "Dat is ook niet mogelijk. Het is nog heel vroeg om dingen met zekerheid te zeggen. Wel weten we al dat de periode van opslag voor zeer velen onder ons in de tweede helft van oktober zal liggen, wat laat is. Misschien levert dit geen problemen op, maar zo laat in de opslag zitten, is uiteraard niet zonder risico. Vingers kruisen", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem, België
+32 56 61 33 33
[email protected]
www.bruwier.be