Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Houd zaaiuien schoon en controleer op trips"

Teeltseizoen 2023 kenmerkt zich toch wel door uitdagingen van diverse soort. Veel percelen zaaiuien hebben dankbaar gereageerd op het ‘Hollandse zomerweer’ met regelmatig regen en niet te hoge temperaturen van de afgelopen weken. Het strijken van het grote deel van de zaaiuien komt dichtbij, en het daarmee samenhangende moment van de ‘MH-toepassing’ op veel percelen, zo meldt Corteva.

"Rondom en na het strijken van de uien gaat de bolling van de ui nog volop door. Belangrijk is het daarom om een gezonde ‘nek’ te hebben en gezond loof. Ziektebestrijding is daarbij belangrijk, en daarnaast ook aandacht voor trips! Trips is in staat om bij goed weer in korte tijd veel schade te doen. De laatste weken met regelmatig regenval ligt de aandacht vanzelfsprekend voornamelijk bij ziektebeheersing en minder bij tripsbeheersing. Op diverse percelen zien we momenteel erg makkelijk trips in de schachten van het gewas. Zowel larven als ook volwassenen. En als de uien eenmaal gaan strijken, dan komen we met de huidige spuittechniek onvoldoende op de plaats waar we willen komen met de spuitvloeistof: In de schacht waar de trips zit."

  • Controleer de uien daarom op aanwezigheid van trips!
  • Voer zo nodig een bestrijding uit voordat de uien gaan strijken en voordat de MHtoepassing erop gaat. Tripsaantasting in de nek van de plant, belemmert een goede sapstroom en daarmee de optimale werking van deze toepassing.

Middelenkeuze
"Een direct dodende werking tegen zowel larven als volwassenen is belangrijk in gevallen waar een bespuiting nodig is. Van de beschikbare middelen is Tracer het product met de sterkste direct dodende werking en is effectief tegen zowel tabakstrips als akkertrips. Tracer is een biologisch product en werkzaam tegen zowel adulten als larven, en beschikt over een direct dodende werking gecombineerd met een duurwerking."

Advies

  • Trips is van nature lichtschuw, en zit overdag dieper verscholen in het gewas. Daarom heeft een toepassing in de vroege ochtend of late avond de voorkeur.
  • Voor de direct dodende werking is het belangrijk dat de spuitvloeistof zo diep mogelijk “indringt” in het gewas. De hoeveelheid water en druppelgrootte verhogen de effectiviteit.
  • Toevoegen van uitvloeiers en lokstoffen heeft de voorkeur omdat deze het direct dodend effect verhogen.

Voor meer informatie:
Corteva Agriscience
Zuid-Oostsingel 24 D
4611 BB Bergen op Zoom
+31 (0)164 44 40 00
benelux@corteva.com
www.corteva.nl

Publicatiedatum: