Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zal Oekraïne weer uien gaan exporteren?

Vrije val van uienprijzen in Oekraïne houdt aan

De uienprijzen in Oekraïne hebben in de eerste helft van 2023 ongekende hoogten bereikt met € 1,20-1,30 per kilo in de groothandel. Dit heeft telers gemotiveerd om in de teelt te investeren, ondanks de bezetting van de traditionele teeltgebieden door het Russische leger.

Nu dalen de uienprijzen in Oekraïne voor de derde maand op rij. Ook deze week zette de eerder vastgestelde negatieve prijstrend door en gisteren waren de groothandelsprijzen voor uien gedaald naar een niveau van UAH 7-12 per kilo (€ 0,18-0,30 per kilo). Vorige week was de prijs voor een van de belangrijkste groenten in Oekraïne UAH 8-15 per kilo (€ 0,20-0,38 per kilo).

Handelaren verklaren zo'n snelle daling van de uienprijzen in Oekraïne door een aanzienlijke toename van het aanbod, aangezien er nu in alle regio's van het land volop geoogst wordt. Als de huidige prijsontwikkelingen op de binnenlandse markt van Oekraïne de komende twee tot drie weken aanhouden, kunnen de groothandelsprijzen voor uien dit seizoen onder het vijfjarig gemiddelde zakken.

Volgens telers moeten velen nog meer dan de helft van hun uien oogsten, wat kan betekenen dat het aanbod op de markt de komende twee tot drie weken of zelfs een maand zal blijven toenemen. Ze merken ook op dat de weersomstandigheden in Oekraïne momenteel bijdragen aan een succesvolle oogst, wat naar hun mening niet zal leiden tot aanzienlijke verliezen tijdens de opslag.

Volgens analisten van EastFruit hebben telers en 'nieuwkomers' in verschillende regio's van het land het uienareaal dit seizoen aanzienlijk uitgebreid, wat direct kan leiden tot negatieve prijsontwikkelingen in de toekomst. We moeten echter rekening houden met het feit dat veel van deze teeltbedrijven mogelijk geen infrastructuur en ervaring hebben op het gebied van uienopslag en verwerking na de oogst, wat tot verliezen zou kunnen leiden. Veel van de uienopslagfaciliteiten en sorteerlijnen zijn vernield of geplunderd door de Russen in het zuiden van Oekraïne.

Interessant genoeg zijn de prijzen voor uien in Oekraïne nu al de laagste in de regio. Hoewel het verschil op dit moment niet groot genoeg is, kan het prijsverschil nog groter worden tot het punt waarop Oekraïne genoeg redenen zal hebben om uien te exporteren.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: