Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevarieerd programma trekt uiensector naar Landelijke Uiendag

Tholen - Donderdag 24 augustus vond in Colijnsplaat de Landelijke Uiendag plaats. "We zijn door het oog van de naald gekropen qua weer, maar kijken terug op een geslaagde dag met een gevarieerd programma", blikt organisator Luc Remijn van Delphy / UIKC terug.


Mechanisatiepark

De dag begon traditiegetrouw weer met het uienontbijt waar onder leiding van Cor van Oers onder meer Kees Hanse (BBB), Pieter Grinwis (Tweede Kamerlid ChristenUnie), Rob van Westrienen (Het Zeeuwse Landschap) met elkaar in discussie gingen over de weerbare ui. Aansluitend werd de nieuwe rassenlijst zaaiuien gepresenteerd en konden de bezoekers de rest van het programma volgen in de Onion Plaza, het mechanisatieplein en bij de proeven op het veld.


Jim en Imre Hoogzand van Hoza introduceerden het sjalottenras Noa

Zo had UIKC een proef aangelegd waarbij vlakvelds uien telen wordt vergeleken met het telen van uien op 75 centimeter ruggen en 1,50 meter bedden die 12 centimeter hoog liggen. Daarnaast werden er proeven getoond met mechanische onkruidbestrijding en ook proeven rond het thema robotisering en bodem en berijding.


Henk van der Peet bij zijn bandlosser. Het bedrijf vierde dit jaar haar 75-jarig jubileum.

"Ik sta er toch altijd weer versteld van hoeveel mensen het veld in gaan. Ik zeg altijd, wij proberen op de Uiendag de gereedschapskoffer zo goed mogelijk te vullen. De teler moet kijken of er wat inzit wat bij hem past. Maar we moeten blijven innoveren. Daarbij proberen we al het onderzoek en advies één dag te bundelen en onderzoek ketengericht te benaderen om uiteindelijk een toekomstbestendig gewas te telen", vervolgt Luc.

Ook het mechanisatiepark met dit jaar meer dan veertig machines trok weer de nodige aandacht en daarbij waren er dit jaar wederom meer standhouders actief dan vorig jaar. Voor veel telers en hun gezinnen was het weer een gezellig dagje uit om collega’s, verwerkende- en toeleverende handel te spreken, waarbij uiteraard de mosselen, hamburgers en haring van de standhouders niet ontbraken.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken

Foto's: Daan Sturm